Stratasys testar nytt material på modeevent

stratasys_threeasfour

Den New York-baserade designtrion threeASFOUR har tillsammans med 3d-skrivarleverantören Stratasys tagit fram en mindre, 3d-utskriven modekollektion som visas på ett av världens största modeevent, New York Fashion Week.

Tillsammans har man tagit fram två 3d-utskrivna klänningar med namnen Pangolin och Harmonograph. I designtrions formgivning ingår tanken om biomimetik – att formgivningen ska spegla naturen.

De båda kreationerna är utskrivna i Stratasys Objet500 Connex 3, både i färg och i multimaterial, vilket möjliggör utskrift av mjuka, följsamma material. Dessutom testade man ett helt nytt material från Stratasys, som ska vara avsevärt mer elastiskt och hållbart för denna typ av modeapplikationer.

I Harmonograph har formgivarna blandat både rigida och flexibla material för att skapa geometrier med spiraler som följer tanken om Fibonaccital. Själva spiralerna är rigida, medan materialet närmast huden är mer gummiliknande och följsamt.

Den andra kreationen, Pangolin, är ihopsatt av 14 olika mönster, som monterats på en ”andra hud”, i ett flexibelt material.

Samarbetet mellan Stratasys och ThreeASFOUR är det senaste av flera tidigare uppmärksammade samarbeten med internationellt kända forskare och formgivare, som MIT-professorn Neri Oxman, modedesignern Iris van Herpen, designern Francis Bitonti och Zaha Hadid Architects.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.