Medtech-konferens med världskänd Chalmers-forskare

3dp_medtech_editorial_main

3dp MedTech är den första svenska konferensen med fokus på hur 3d-skrivare används inom medicinteknik. Målet med konferensen är att de som är yrkesverksamma inom vården ska förstå fördelarna med att 3d-utskriva allt från patientspecifika implantat, proteser och levande vävnad, till kirurgiguider och avancerade modeller. Under en heldag visar vi flera användningsområden och presenterar den viktigaste forskningen på området.

Bio-utskrifter – 3d-skrivare för att skriva ut levande vävnad, är ett område med stor potential inom allt från läkemedelstester till fungerande organ. Ett stort antal pre-kliniska studier pågår världen över. En av områdets ledande experter, Dr Paul Gatenholm på Chalmers, visar hur tekniken fungerar och hur långt vi har kommit.

3d-skrivartekniken gör det möjligt att tillverka patientspecifika applikationer, men en förutsättning är digital data. Vi visar vilka verktyg som finns för att hantera digitala bilder och använda datat i utformningen av produkter. Vi visar även exempel på hur ett digitalt arbetsflöde ser ut och hur detta kan kombineras med 3d-skrivarteknik.

3d-skrivare gjort stora inbrytningar inom implantat. Idag tillverkas patientspecifika implantat med stor framgång. Du får ta del av flera exempel på hur dessa skräddarsydda implantat tillverkas och används. Vi visar även exempel på medicinska guider och modeller som idag används inom områden som kirurgi och utbildning.

Läs mer på konferensens webbplats

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till
flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom
oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: 

De lanserar fiberskrivare

Desktop Metal släpper en ny 3d-skrivare för utskrifter i fiberkomposit. Denna gång handlar det om skrivbordsmodellen Fiber, där företaget har integrerat en mikro-AFP-teknik med lager-på-lager tekniken FFF. 

Publicerat av: 

De breddar materialutbudet

Skrivartillverkaren Stratasys lanserar två nya material, det nylon-baserade termoplasten Diran 410MF07 och den PEKK-baserade termoplasten Antero 840CN03.

Publicerat av: