
Arkitektur- och byggvärlden har under flera år använt 3d-skrivare för allt från enklare skisser till presentationsmodeller för investerare och beslutsfattare. Men på senare tid har vi sett allt fler exempel på storskaliga 3d-utskrifter för att ta fram huskomponenter som väggar och inredning. Även om tekniken är långsam i jämförelse med traditionell byggteknik så finns det flera fördelar. De främsta är att det går att optimera placering av rör och kablar för vatten, ventilation och el.
Under senare år har vi sett koncept som amerikanska Contour Crafting. Det är en utskriftslösning som kan producera hela huskonstruktioner. Enligt grundaren, Behrokh Khoshnevis går det att på 24 timmar få fram ett hus på runt 185 kvadratmeter. Vi har även italienska D-Shape-skrivaren för något mindre byggvolymer, men som kan producera i sandsten genom att applicera ett bindemedel på materialpulver i lager.
I vårt grannland i öster, Finland, ligger företaget Fimatec, grundat av Arto Koivuharju. Han har stora ambitioner med sin 3d-skrivarteknik – målet är att kunna skriva ut modulbaserade flerfamiljshus. Då handlar det inte bara om att skriva ut betongväggar och -stommar, utan även isoleringsmaterial och innerväggar.
I ett första led skrivs stommar och ytterväggar ut i en produktionsenhet, men målet är att kunna ha produktionsutrustningen på den plats där husen ska uppföras. De första testerna utfördes förra sommaren, där visade Koivuharju en utskriven vägg.
Fimatec-projektet finansieras initialt av Koivuharju. Han har också patenterat skrivhuvud och produktionsteknik. Genom att dra in ytterligare runt 15 miljoner kronor i projektet kommer man att kunna kommersialisera tekniken i år. Då ska också det första huset skrivas ut, menar Koivuharju.
Fimatec är en av föreläsarna på konferensen 3dp Build den 20 april i Stockholm. Läs mer om konferensen här.