3d-utskrivna distanser ger bättre resultat vid tandimplantat

laser_abutments

Det brittiska företaget Renishaw och amerikanska BioHorizon, specialiserat på dentala implantat, har utvecklat en ny teknik som ska förbättra slutresultatet vid dental implantatbehandling.

Tekniken bygger på 3d-skrivarteknik där den eller de distanser som fästs på ett implantat, utformas individuellt för att passa varje patient. Laser Abutments, som den nya distansen kallas, möjliggör exakt passform, särskilt när det gäller att åstadkomma korrekta vinklar, i kombination med ökad funktionalitet.

För tandläkare innebär de nya 3d-utskrivna distanserna att man kan erbjuda patienterna en produkt med skräddarsydd passform, något som framför allt har stor betydelse vid mer komplicerade fall eller större ingrepp. Dessutom ger de nya distanserna förutsättningar för ett förbättrat estetiskt slutresultat samtidigt som risken minskar för senare problem som kan kopplas till ingreppet.

För dentallabben innebär den nya tekniken att man enkelt och smidigt med hjälp av den programvaran kan scanna och utforma den nya distanserna på labbet. Därefter skickas filen vidare för tillverkning i 3d-skrivare.

Laser Abutments-distanserna tillverkas enligt krav på medicintekniska produkter enligt ISO 13485 och ISO 10993.

På årets 3dp Dental-konferens den 3 maj kan du höra mer om dentala implantat och konstruktioner som kan skrivas ut i 3d.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Ikea släpper tre nya 3d-printade produkter

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om
additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: 

Sandvik 3d-printar med diamant

Sandvik har använt additiv tillverkning för att 3d-printa i diamantkomposit. Enligt koncernen kan det komma att revolutionera hur industrin använder det svåraste naturmaterialet på jorden.

Publicerat av: 

Addema investerar för framtiden

Servicebyrån Addema i Jönköping investerar i nya maskiner för efterbehandling. – Det är ett sätt för oss att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga, säger Claes Sjödahl delägare.

Publicerat av: 

MakerBot släpper specialmaterial

MakerBot utökar materialportföljen med ett nytt specialmaterial till sin 3d-skrivare MakerBot Method. – Våra kunder har bett om ett material som kan användas för en rad olika applikationer som kräver styrka och hållbarhet, berättar MakerBots vd Nadav Goshen.

Publicerat av: 

”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Publicerat av: 

Han ska styra kommunikationen på ExOne

Från tryckmaskiner till 3d-skrivare. ExOne, en global leverantör av 3d-skrivare och tillbehör, tillsätter nu posten som kommunkationschef med Charlie Grace. Med sig in i företaget tar han med 25 års erfarenhet från bland annat den grafiska branschen.

Publicerat av: