3d-utskrivna distanser ger bättre resultat vid tandimplantat

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 23 februari 2016

laser_abutments

Det brittiska företaget Renishaw och amerikanska BioHorizon, specialiserat på dentala implantat, har utvecklat en ny teknik som ska förbättra slutresultatet vid dental implantatbehandling.

Tekniken bygger på 3d-skrivarteknik där den eller de distanser som fästs på ett implantat, utformas individuellt för att passa varje patient. Laser Abutments, som den nya distansen kallas, möjliggör exakt passform, särskilt när det gäller att åstadkomma korrekta vinklar, i kombination med ökad funktionalitet.

För tandläkare innebär de nya 3d-utskrivna distanserna att man kan erbjuda patienterna en produkt med skräddarsydd passform, något som framför allt har stor betydelse vid mer komplicerade fall eller större ingrepp. Dessutom ger de nya distanserna förutsättningar för ett förbättrat estetiskt slutresultat samtidigt som risken minskar för senare problem som kan kopplas till ingreppet.

För dentallabben innebär den nya tekniken att man enkelt och smidigt med hjälp av den programvaran kan scanna och utforma den nya distanserna på labbet. Därefter skickas filen vidare för tillverkning i 3d-skrivare.

Laser Abutments-distanserna tillverkas enligt krav på medicintekniska produkter enligt ISO 13485 och ISO 10993.

På årets 3dp Dental-konferens den 3 maj kan du höra mer om dentala implantat och konstruktioner som kan skrivas ut i 3d.

 

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3