3d-utskrivna distanser ger bättre resultat vid tandimplantat

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 23 februari 2016

laser_abutments

Det brittiska företaget Renishaw och amerikanska BioHorizon, specialiserat på dentala implantat, har utvecklat en ny teknik som ska förbättra slutresultatet vid dental implantatbehandling.

Tekniken bygger på 3d-skrivarteknik där den eller de distanser som fästs på ett implantat, utformas individuellt för att passa varje patient. Laser Abutments, som den nya distansen kallas, möjliggör exakt passform, särskilt när det gäller att åstadkomma korrekta vinklar, i kombination med ökad funktionalitet.

För tandläkare innebär de nya 3d-utskrivna distanserna att man kan erbjuda patienterna en produkt med skräddarsydd passform, något som framför allt har stor betydelse vid mer komplicerade fall eller större ingrepp. Dessutom ger de nya distanserna förutsättningar för ett förbättrat estetiskt slutresultat samtidigt som risken minskar för senare problem som kan kopplas till ingreppet.

För dentallabben innebär den nya tekniken att man enkelt och smidigt med hjälp av den programvaran kan scanna och utforma den nya distanserna på labbet. Därefter skickas filen vidare för tillverkning i 3d-skrivare.

Laser Abutments-distanserna tillverkas enligt krav på medicintekniska produkter enligt ISO 13485 och ISO 10993.

På årets 3dp Dental-konferens den 3 maj kan du höra mer om dentala implantat och konstruktioner som kan skrivas ut i 3d.

 

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage