3d-utskrivna distanser ger bättre resultat vid tandimplantat

laser_abutments

Det brittiska företaget Renishaw och amerikanska BioHorizon, specialiserat på dentala implantat, har utvecklat en ny teknik som ska förbättra slutresultatet vid dental implantatbehandling.

Tekniken bygger på 3d-skrivarteknik där den eller de distanser som fästs på ett implantat, utformas individuellt för att passa varje patient. Laser Abutments, som den nya distansen kallas, möjliggör exakt passform, särskilt när det gäller att åstadkomma korrekta vinklar, i kombination med ökad funktionalitet.

För tandläkare innebär de nya 3d-utskrivna distanserna att man kan erbjuda patienterna en produkt med skräddarsydd passform, något som framför allt har stor betydelse vid mer komplicerade fall eller större ingrepp. Dessutom ger de nya distanserna förutsättningar för ett förbättrat estetiskt slutresultat samtidigt som risken minskar för senare problem som kan kopplas till ingreppet.

För dentallabben innebär den nya tekniken att man enkelt och smidigt med hjälp av den programvaran kan scanna och utforma den nya distanserna på labbet. Därefter skickas filen vidare för tillverkning i 3d-skrivare.

Laser Abutments-distanserna tillverkas enligt krav på medicintekniska produkter enligt ISO 13485 och ISO 10993.

På årets 3dp Dental-konferens den 3 maj kan du höra mer om dentala implantat och konstruktioner som kan skrivas ut i 3d.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Cellink får patent för ny teknik

Det svenska bioprintingföretaget Cellink tilldelas patent från Europeiska patentverket. Det är ett stort steg mot den ideala bioprintern, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: