Kostnaden för tillverkning av titanpulver kan sänkas med 50 procent

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 23 februari 2016
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Ny teknik som innebär stor energibesparing vid tillverkning av titanpulver för 3d-utskrifter, ligger bakom en nyligen genomförd storaffär i Storbritannien.

Det är den brittiske affärsmannen och riskkapitalisten Neil Woodford och det australiensiska gruvföretaget Iluka Resourses, som utvinner zirkon och titan, som investerar cirka 250 miljoner kronor i det brittiska metallföretaget Metalysis, som bland annat tillverkar metallpulver för 3d-skrivare. Kapitaltillskottet innebär att Metalysis kan utvidga sin produktion av metallpulver speciellt för 3d-utskrifter.

Investeringen, som är en av de största på senare år, ska ses mot bakgrund av den nya teknik för framställning av titanpulver som Metalysis tagit i bruk. Vid tillverkning av titanpulver används vanligen den traditionella ”Krollmetoden” som kräver stora mängder energi och därmed är dyrbar. Den nya tillverkningsmetoden, som kallas ”FFC-metoden” innebär, enligt Metalysis, att energiförbrukningen i tillverkningsprocessen kan minskas med så mycket som 50 procent.

Komponenter tillverkade i titan är särskilt efterfrågade av bland annat flygindustrin och bilindustrin på grund av materialets unika kombination av styrka och lätthet. Med hjälp av den nya tekniken för framställning av titanpulvret förväntas efterfrågan öka ytterligare på 3d-utskrivna komponenter. Exempelvis har Norsk Titanium tillkännagett att man under andra halva 2016 kommer att starta tillverkning av flygkomponenter i titan, samtidigt förväntas företag i branschen följa efter.

3d-utskrifter ititanpulver kan med fördel användas även inom annan tillverkning, inte minst inom hälsosektorn där höftimplantat redan används. Fördelarna är att implantaten kan skräddarsys utifrån den enskilde patientens behov, vilket resulterar i att implantaten upplevs som mer bekväma.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3