Concept Laser tar hem prestigefullt pris

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 26 februari 2016
Dr. Florian Bechmann, utvecklingschef på Concept Laser (t v), tar emot årets IAMA-pris på konferensen METAV i Düsseldorf.
Dr. Florian Bechmann, utvecklingschef på Concept Laser (t v), tar emot årets IAMA-pris på konferensen METAV i Düsseldorf.

Det finns inte så många utmärkelser i 3d-skrivarvärlden, men en av de finaste är International Additive Manufacturing Award, IAMA. I år delades priset ut på konferensen METAV i Düsseldorf, Tyskland, och det gick till tyska Concept Laser. Det är ett företag som har en egenutvecklad metallteknik som kallas laser cusing.

Concept Laser tar hem utmärkelsen främst för sin inlinebaserade inspektionslösning. Med lösningen på plats i en av företagets 3d-skrivare går det att analysera och övervaka sådant själva byggprocessen. I synnerhet sådant som hur stor smältpoolen är, vilken energitillförsel den har och positionen på smältpoolen i förhållande till den geometri som produceras. Lösningen ska underlätta för användare att hitta anomalier, alltså fel, i produktioner, något som ska leda till färre testkörningar.

– Utmärkelsen är ett underbart erkännade för det hårda arbete vi lagt ner, men också ett bevis på att vi är på rätt spår, säger Frank Herzog, Concept Lasers grundare.

IAMA-juryn baserar sin bedömning utifrån investeringarna i utvecklingsarbetet, nyttan med tjänsten eller produkten som är nominerad samt hur användarvänlig den är. De nominerade kategoriseras sedan utifrån innovationsraft, industrinytta, samhällsinverkan, kostnadseffektivitet samt hur sannolikt det är att produkten eller tjänsten kan utvecklas på industriell nivå.

Mer information om IAMA-priset finns på IAMAS webbplats.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage