Chalmers 3dteam har tilldelats Bert-Inge Hogsveds pris för bästa entreprenörskap. Priset har som syfte att uppmärksamma entreprenörskap bland studenter på Teknisk fysik, Teknisk Matematik eller Kemiteknik med Fysik på Chalmers. 3dteamet, som består av Christian Garcia, Rikard Helgegren, Lukas Tolliner, Marcus Holmström och Niklas Lidström belönas för att ha gett Chalmersstudenter möjligheten att lära sig att använda 3d-skrivare för att stimulera till nyskapande med hjälp av 3d-tekniken.
Motiveringen till priset lyder:
”Bert-Inge Hogsveds pris för bästa entreprenörskap tilldelas 3dteamet för att det tagit initiativet till att ge studenterna på teknisk fysik och matematik tillgång till fysikinstitutionens 3d-skrivare bland annat genom att arrangera regelbundna kurser där godkända teknologer får tillgång till skrivarna.
3dteamet har genom samarbete med Fysiks övningslaboratorium lagt grunden till en verksamhet som utgör ett utmärkt tillskott till den kreativa miljö som eftersträvas inom hela utbildningen.”
– Jag har instiftat detta pris för att uppmuntra och uppmärksamma unga, drivande entreprenörssjälar. För mig handlar entreprenörskap om att skapa något som är till långsiktig nytta för många. Det har 3dteamet lyckats med genom att de har tagit en resurs, som endast används 4 veckor om året och utvecklat den till ett helt fantastiskt koncept där alla sektionsmedlemmar får en möjlighet att utveckla sin kreativitet såväl som sitt nyskapande, säger Bert-Inge Hogsved, VD och grundare av Hogia och själv teknisk fysiker från Chalmers.
3dteamet har utvecklat ett samarbete med Chalmers så att medlemmar från Fysikteknologsektionen samt GU-fysik har en unik möjlighet att utveckla deras innovativa såväl som tekniska förmågor kring 3d-utskrivning. 3dteamet har själva designat en lättanvänd hemsida där medlemmarna enkelt kan boka tider för utskrifter såväl som bli uppdaterade om det mest aktuella i 3d-skrivarvärlden.
– Bakgrunden till hemsidan är att vi vill ge alla studenter en möjlighet att få utlopp för sin lust att skapa spännande saker och leka med häftig teknologi. I denna kreativa miljö kan nya idéer ta form, vilket i sig kan leda till fler entreprenörer i framtiden säger Christian Garcia, ordförande i 3dteamet.
Långsiktigheten är viktig och 3dteamet har därför påbörjat en process med att bli ett etablerat inslag i gemene teknologens vardag och på så vis säkerställa att teamet och deras tjänster kan utnyttjas av sektionsmedlemmarna i många år framöver.
3d-skrivare har funnits i över 20 år, men det är först på senare år som ny teknik gjort den mer praktisk att använda. Modellen ritas i datorn och sedan skrivs den ut i 3d. Man kan skriva ut allt från leksaker till verktyg, prototyper eller färdiga produkter.
– På Chalmers har vi 3d-skrivare för att våra framtida ingenjörer ska få använda och lära sig verktyget. De får en möjlighet att vara kreativa och skapa nytt. Många av lösningarna som skrivs ut på 3d-skrivare går inte att ta fram på vanligt sätt, exempelvis i en mekanisk verkstad, säger Magnus Karlsteen, Docent på Institutionen för fysik på Chalmers.
– Det finns nästan inga gränser för hur 3d-skrivare kan komma att användas i framtiden. Snart kan man skriva ut kött och muskler för transplantation, men det blir riktigt spännande när man kan börja skriva ut individuella funktionella reservdelar till människor, till exempel ditt eget hjärta i 3d. 3d-skrivaren kan verkligen ses som framtidens lösning på många av dagens utmaningar. Därför känns det mycket bra att vi på Chalmers kan erbjuda våra studenter möjligheten att använda 3d-skrivare under sin utbildning avslutar Magnus Karlsteen.
Det är sjätte året i rad som Bert-Inge Hogsveds pris delas ut. Prissumman uppgick till 10 000 kronor.