Servicebyrå använder supersnabba CLIP-tekniken

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 2 mars 2016

carbon3dp

Amerikanska Carbons hajpade CLIP-teknik ser nu ut att röra sig allt mer ut ur betastadiet. Nu står det klart att den internationella onlinebaserade servicebyrån Sculpteo i vår kommer att börja producera skarpt med CLIP-tekniken. Det franska företaget har produktionsenheter i Frankrike och på USA:s västkust, och det är på det senare stället som maskinen kommer att stå.

Sedan tidigare har Carbon, tidigare Carbon 3D, även inlett samarbete med företag som Ford och Johnson & Johnson. Ford fick en prototypmaskin av Carbon3D redan 2014. Biltillverkaren kommer att använda tekniken dels för prototyper, dels för att producera slutkomponenter som ska monteras i deras bilmodeller.

Att man nu låter Sculpteo använda tekniken kommer att innebära att en stor del användare kan utvärdera det som kommer ut ur maskinen och jämföra med existerande 3d-skrivartekniker. Det lär bli det hittills viktigaste eldprovet för Carbon.

CLIP-tekniken, Continuous liquid interface production, är inte helt olik stereolitografi. Man utgår från en byggkammare med flytande och UV-känslig polymer, men instället för att bygga uppifrån och ner i lager, så har man vänt på produktionen och bygger nedifrån och upp. Produktionen ska enligt Carbon vara kontinuerlig och inte lager på lager, där varje lager behöver några sekunder på sig för att härda. Med tekniken ska det gå att producera upp emot tio centimeter på höjden på en timme, beroende på komplexitet och dimensioner, menar företaget.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage