Stor investering i metallskrivare med bläckstråleteknik

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 3 mars 2016

xjet

Att bläckstråletekniken har en stor närvaro i Israel råder det inga tvivel om. Här utvecklades Stratasys polyjet-teknik (då av Objet), Nano Dimension med sin kretskortsskrivarteknik och HPs bläckstråleskrivare. Nya uppstickaren XJet använder också bläckstråleteknik i sin metallskrivare och nu tar företaget in en stor investering som ska påskynda kommersialiseringen.

Den israeliska 3d-skrivarutvecklaren har tagit in nytt kapital på 25 miljoner dollar för sin patenterade metallskrivarteknik, NanoParticle Jetting. Den använder metallpulverpartiklar som enligt företaget ska vara i nanostorlek, något som medger hög upplösning i de komponenter som produceras.

XJets NanoParticle Jetting-teknik använder mikrometerstora partiklar, vilket i vanliga fall är svårt att arbeta med. Det har företaget löst genom att partiklarna ligger i en vätska och skjuts ut ur vanliga skrivhuvuden på en byggplatta, lager för lager. Lagerupplösningen ligger enligt XJet på ner mot två mikrometer och utskriftshastigheten ska vara upp emot fem gånger kvickare jämfört med lasersintringsteknik.

De komponenter som byggs upp, grönkroppar, måste sintras, något man gör i temperaturer upp till 300 grader celsius. I processen förångas den lösning som metallpartiklarna vilar i.

XJet grundades 2005 av Hanan Gothait, då som ett försök att skriva ut solpaneler. En första finansiering på 60 miljoner gjordes då. För två år sedan bytte företaget inriktning, då helt mot 3d-skrivarteknik. Flera av de runt sextio medarbetarna har tidigare arbetat på Objet Geometries innan det blev uppköpt av Stratasys.

Kapitaltillskottet på 25 miljoner dollar kommer dels från programvarujätten Autodesk och deras investeringsfond Spark, dels från ett israeliskt-kinesiskt investeringsföretag som heter Catalyst CEL.

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC