Stor investering i metallskrivare med bläckstråleteknik

xjet

Att bläckstråletekniken har en stor närvaro i Israel råder det inga tvivel om. Här utvecklades Stratasys polyjet-teknik (då av Objet), Nano Dimension med sin kretskortsskrivarteknik och HPs bläckstråleskrivare. Nya uppstickaren XJet använder också bläckstråleteknik i sin metallskrivare och nu tar företaget in en stor investering som ska påskynda kommersialiseringen.

Den israeliska 3d-skrivarutvecklaren har tagit in nytt kapital på 25 miljoner dollar för sin patenterade metallskrivarteknik, NanoParticle Jetting. Den använder metallpulverpartiklar som enligt företaget ska vara i nanostorlek, något som medger hög upplösning i de komponenter som produceras.

XJets NanoParticle Jetting-teknik använder mikrometerstora partiklar, vilket i vanliga fall är svårt att arbeta med. Det har företaget löst genom att partiklarna ligger i en vätska och skjuts ut ur vanliga skrivhuvuden på en byggplatta, lager för lager. Lagerupplösningen ligger enligt XJet på ner mot två mikrometer och utskriftshastigheten ska vara upp emot fem gånger kvickare jämfört med lasersintringsteknik.

De komponenter som byggs upp, grönkroppar, måste sintras, något man gör i temperaturer upp till 300 grader celsius. I processen förångas den lösning som metallpartiklarna vilar i.

XJet grundades 2005 av Hanan Gothait, då som ett försök att skriva ut solpaneler. En första finansiering på 60 miljoner gjordes då. För två år sedan bytte företaget inriktning, då helt mot 3d-skrivarteknik. Flera av de runt sextio medarbetarna har tidigare arbetat på Objet Geometries innan det blev uppköpt av Stratasys.

Kapitaltillskottet på 25 miljoner dollar kommer dels från programvarujätten Autodesk och deras investeringsfond Spark, dels från ett israeliskt-kinesiskt investeringsföretag som heter Catalyst CEL.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.