Nu serveras det nybryggt kaffe på rymdstationen ISS

coffee_iss

Den amerikanska astronauten och svenskättlingen Kjell Lindgren har tillsammans med ingenjörer vid Portland State University utvecklat en kombinerad kaffebryggare och -kopp med 3d-skrivarteknik. Muggen ska kunna användas på den internationella rymdstationen ISS.

Utgångspunkten har varit en mugg för viktlöst tillstånd framtagen av universitetsstuderande. Denna bygger på kapillär teknik, som ger ett slags automatisk överföring av vätska. Tekniken är framtagen för att studera hur vätskor beter sig i viktlöshet. Genom att ändra muggdesignen kan den nu husera en kaffepod där hett vatten kan strömma igenom, vilket blir till nybryggt kaffe direkt i muggen.

Just att studera hur vätskor beter sig i viktlöshet är en viktig förutsättning för att kunna utveckla behållare – oavsett om det är till kaffe eller kylvätskor – för användning i en rymdfarkost eller på ISS. Här är 3d-skrivaren ett utmärkt redskap för att ta fram unika geometrier.

Muggens unika form skapar ett kapillärt tryck som pressar vätskan uppåt mot användarens mun. Samtidigt gör ytspänningen att vätskan hålls kvar i myggen. Formen på muggen ska vara så ändamålsenlig att man inte ens behöver sätta ett lock på muggen, menar upphovsmännen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: