3dp.se var med när Linnaeus Technical Centre anordnade workshop i Älmhult den 8 mars. För övrigt samma dag som världsartisten Kanye West besökte staden, dock verkade han vara mer intresserad av IKEA än av 3d-skrivarteknik.
Älmhult var en av fyra sydsvenska städer som den 8-9 mars fick besök av några av landets främsta experter på 3d-skrivarteknik och additiv tillverkning.
Joakim Ålgårdh, ny medarbetare på Swerea Kimab och tidigare på SP, förklarade för den 40-hövdade skaran från regionala företag, hur 3d-skrivarteknikerna fungerar och var de främst används idag. Joakim berättade också om den materialforskning som bedrivs och nämnde bland annat att koppar nu är på stark frammarsch för bland annat högspänningsapplikationer. Han slog även hål på några myter om 3d-utskrivna komponenter i metall. Tester som Swerea utfört visar att 3d-utskrivna metallkomponenter i många fall både har högre brottgräns och draghållfasthet jämfört med smidda komponenter.
Teddy Larsson från det tyska ingenjörsföretaget och servicebyrån Antonius Köster tog upp 3d-scanning, reverse engineering och hur man arbetar med konstruktion i CAD-program. Han har ett antal samarbeten i ryggsäcken där han fått användning för både 3d-scanning och modellering med det haptiska modelleringsverktyget Touch från 3D Systems.
Ulf Qviberg och Casper Rosén driver det Västerviksbaserade distributionsföretaget 3D Center. De arbetar med flera stora varumärken, bland annat Prodways, 3D Platform och 3D Systems. Både Ulf och Casper har producerat ett stort antal testkomponenter för att kunna räkna på tillverkningskostnader och jämföra dessa 3d-utskrivna komponenter med traditionellt framtagna diton. Både formsprutningsverktyg och vaxgjutformar för metallgjutning går utmärkt att producera i 3d-skrivare. När det gäller formsprutning ska man dock vara medveten om att det inte handlar om verktyg för stora volymer, utan upp till några hundra skott.
Moderator för dagen var Tomas Liljenfors på Bryne AB. Det är ett företag som arbetar med konsulttjänster inom tillverkningsteknik och material, gärna moderna sådana. För tillfället har företaget tre maskinteknikstudenter som gör sitt exjobb där, berättade Tomas. Under tjugo veckor kommer studenterna att försöka utveckla en helt ny typ av metallskrivare. Det ser företaget som ett lysande sätt att få kunskap om vad som är möjligt i den ständigt föränderliga 3d-skrivarvärlden.