Här är Sveriges mest innovativa företag

e5b0mcqskg7qv7xksnhz

En ny undersökning om innovation som genomförts av Novus på uppdrag av Dassault Systèmes, avslöjar att Volvo Cars är det företag som uppfattas som mest innovativt i Sverige. 300 beslutsfattare i svenska nyckelindustrier har deltagit i undersökningen.

Deltagarna ombads besvara frågan ”Vilket svenskt företag uppfattar du som mest innovativt, oavsett bransch?” och Volvo Cars fick 20 procent av de deltagare som valde att nämna ett svenskt företag. När samma fråga ställdes till företagsledare i en föregående undersökning 2014, delade IKEA och Ericsson på förstaplatsen med Volvo Cars på tredje plats. I årets undersökning får IKEA och Ericsson cirka 17 procent.

Medan de tre företagsjättarna tog hem mer än hälften av rösterna är det två uppstickare som också tar plats på topp 5: Musikstreamingföretaget Spotify hamnar på fjärde plats med 6 procent av rösterna, följt av börsraketen Fingerprint Cards, som specialiserar sig på system för fingeravtrycksavläsning, med 5 procent.

– Volvo Cars gör ett utmärkt arbete med att leda viktiga utvecklingsområden i en bransch som ställs inför växande utmaningar. Nya sätt att applicera nätverksuppkoppling för en förbättrad körupplevelse, fokuseringen på hållbarhet och miljövänlighet och det förväntade genombrottet för förarlösa bilar är exempel på de omvälvningar som väntar fordonsindustrin. Konvergensen av ny teknologi gör det rimligt att tro att fordonsindustrin kommer att vara en av spjutspetsindustrierna för innovation även under de kommande åren, säger Mårten Gustafsson, försäljningsdirektör för norra Europa på Dassault Systèmes.

– Dessutom visar undersökningen på att IKEA och Ericsson fortsätter att vara globala framgångssagor. De bibehåller sin marknadsledande ställning genom att ständigt utveckla och omvandla sin verksamhet för att tillgängliggöra nya upplevelser och innovationer till sin kundkrets. Medan IKEA är mästerliga på att utveckla sin befintliga affär och kundupplevelse, har Ericsson på kort tid totalt förändrat sin affärsverksamhet och gått från att vara ett hårdvarufokuserat bolag till ett av världens största mjukvaruföretag där innovation och korta produktionscykler är nyckeln till framgång.

Sammanlagt fick 14 olika företag mer än en procent av rösterna, med SAAB, Sandvik, ABB, H&M, Astra Zeneca, Tetra Pak, DICE och ICA representerade bakom topp 5. Intervjuerna genomfördes av Novus på telefon under december 2015 och januari 2016. Undersökningen tog även upp andra frågor om drivkrafter och attityder till innovation och kommer att presenteras i sin helhet inom kort. 300 beslutsfattare intervjuades och 149 av dessa valde att besvara frågan om det mest innovativa företaget med att nämna ett svenskt företag.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Workshop ska stärka samarbeten

Den 10 oktober arrangerade Alfred Nobel Science Park, via sitt projekt Aces, en internationell workshop på Invest i Stockholm. Målet är att få fler aktörer inom additiv tillverkning att samverka med varandra. 

Publicerat av: 

Sandvik klar för AM-dagen

Den 5 december är det återigen dags för årets konferens om additiv tillverkning för industrin, AM-dagen. Nu står Mikael Schuisky från Sandvik klar som talare. 

Publicerat av: 

Husdrömmar i 3d-printad
betong

Det började med en insikt om att husbygge inte handlar om mikrometer. I dag har insikten omvandlats till företaget ConcretePrint, som har målet att en dag 3d-printa villor och radhus i betong.

Publicerat av: 

EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: