Här är Sveriges mest innovativa företag

e5b0mcqskg7qv7xksnhz

En ny undersökning om innovation som genomförts av Novus på uppdrag av Dassault Systèmes, avslöjar att Volvo Cars är det företag som uppfattas som mest innovativt i Sverige. 300 beslutsfattare i svenska nyckelindustrier har deltagit i undersökningen.

Deltagarna ombads besvara frågan ”Vilket svenskt företag uppfattar du som mest innovativt, oavsett bransch?” och Volvo Cars fick 20 procent av de deltagare som valde att nämna ett svenskt företag. När samma fråga ställdes till företagsledare i en föregående undersökning 2014, delade IKEA och Ericsson på förstaplatsen med Volvo Cars på tredje plats. I årets undersökning får IKEA och Ericsson cirka 17 procent.

Medan de tre företagsjättarna tog hem mer än hälften av rösterna är det två uppstickare som också tar plats på topp 5: Musikstreamingföretaget Spotify hamnar på fjärde plats med 6 procent av rösterna, följt av börsraketen Fingerprint Cards, som specialiserar sig på system för fingeravtrycksavläsning, med 5 procent.

– Volvo Cars gör ett utmärkt arbete med att leda viktiga utvecklingsområden i en bransch som ställs inför växande utmaningar. Nya sätt att applicera nätverksuppkoppling för en förbättrad körupplevelse, fokuseringen på hållbarhet och miljövänlighet och det förväntade genombrottet för förarlösa bilar är exempel på de omvälvningar som väntar fordonsindustrin. Konvergensen av ny teknologi gör det rimligt att tro att fordonsindustrin kommer att vara en av spjutspetsindustrierna för innovation även under de kommande åren, säger Mårten Gustafsson, försäljningsdirektör för norra Europa på Dassault Systèmes.

– Dessutom visar undersökningen på att IKEA och Ericsson fortsätter att vara globala framgångssagor. De bibehåller sin marknadsledande ställning genom att ständigt utveckla och omvandla sin verksamhet för att tillgängliggöra nya upplevelser och innovationer till sin kundkrets. Medan IKEA är mästerliga på att utveckla sin befintliga affär och kundupplevelse, har Ericsson på kort tid totalt förändrat sin affärsverksamhet och gått från att vara ett hårdvarufokuserat bolag till ett av världens största mjukvaruföretag där innovation och korta produktionscykler är nyckeln till framgång.

Sammanlagt fick 14 olika företag mer än en procent av rösterna, med SAAB, Sandvik, ABB, H&M, Astra Zeneca, Tetra Pak, DICE och ICA representerade bakom topp 5. Intervjuerna genomfördes av Novus på telefon under december 2015 och januari 2016. Undersökningen tog även upp andra frågor om drivkrafter och attityder till innovation och kommer att presenteras i sin helhet inom kort. 300 beslutsfattare intervjuades och 149 av dessa valde att besvara frågan om det mest innovativa företaget med att nämna ett svenskt företag.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Formnext 2020 ska trotsa coronavirus

Den stora Formnext-mässan för additiv tillverkning i Frankfurt ska hållas den 10–13 november enligt plan. – Vi är fortfarande övertygade om det unika värdet och fördelarna med en fysisk mässa, säger Sascha F. Wenzler, vice vd för Formnext, Mesago Messe Frankfurt GmbH. 

Publicerat av: 

Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: