Nordisk undersökning om 3d-skrivaranvändning

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 9 mars 2016
FOTO: Creative Commons / Plings
FOTO: Creative Commons / Plings

Ett samarbete mellan flera finska universitet och forskningsorganisationer ska utmynna i en omfattande rapport om användningen av 3d-skrivarteknik i Norden. Alla som arbetar med 3d-skrivarteknik kan delta i den onlinebaserade undersökning som ligger till grund för rapporten.

Målet med undersökningen är att ta reda på hur 3d-skrivartekniken används utifrån ett tekniskt, ekonomisktj juridiskt och policymässigt perspektiv. De samarbetande organisationerna vill därmed främja implementeringen av tekniken i tillverkande företag.

Resultaten från den nordiska undersökningen kommer dessutom att jämföras med de europeiska länder som kommit längst i användningen av 3d-skrivarteknik, som Belgien, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Ansvariga för undersökningen är universitetet Aalto, Hanken School of Economics och Helsingfors universitet.

Undersökningen kommer att vara tillgänglig till och med september i år. Resultatet förväntas vara klart och offentliggörs i slutet av året. Delta i undersökningen genom att klicka här.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage