Digitala avtryck rätt väg mot dentala 3d-utskrifter

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 14 mars 2016
Mattias Pettersson, övertandläkare, Umeå universitet.
Mattias Pettersson, övertandläkare och specialist i oral protetik på Tandläkarhögskolan i Umeå, har stor erfarenhet av flera typer av intraorala scannrar.

Mattias Pettersson, övertandläkare & specialist i oral protetik, på Tandläkarhögskolan i Umeå, är en av Sveriges mest erfarna experter på digitala avtryck. I Umeå var man tidigt ute med att testa intraoral scanning och idag har man erfarenhet av flera olika system. Dessutom använder landstinget intraoral scanning, vilket gett ett säkrare arbetsflöde och mindre obehag för patienterna.

Vi har talat med Mattias Pettersson om hans erfarenheter av intraoral scanning och 3d-utskrifter för dentalt bruk, något som han kommer att belysa i sin presentation på konferensen 3dp Dental den 3 maj i Stockholm.

Vilka scanningssystem har ni testat?
– Egentligen började vårt arbete med utvärderingar av intraoral scanning redan i början av 1990-talet, säger Mattias Pettersson. Då testkörde de här på Tandläkarhögskolan i Umeå den första versionen av Sirona Cerec.

– Det blev mer allvar när vi 2010 införskaffade både Cadent Itero, som använder fototeknik där bilder stitchas ihop, och Lava C.O.S., som använder filmteknik.

– Efter det testkörde vi E4D, som nu heter PlanScan från Planmeca. Det var en paketlösning med scanning, programvara och fräs. Därefter har vi satsat på 3M True Definition samt första generationens 3Shape Trios, med generation 3 på ingång om några veckor.

– Ett viktigt beslut i våra tester var att vi tidigt insåg att vi skulle avgränsa oss till endast teknik för digitala avtryck. Många av de tidiga system som tidigare gick att köpa, var paket med frästeknik, men vi beslutade oss för många år sedan för att detta inte var något som vi skulle syssla med. Nu i efterhand har vi insett att scannertillverkarna öppnar sina system för användning med alternativ programvara, samtidigt som många överger paketmodellen där både programvara och fräs ingår. Så det var rätt beslut.

Hur testar ni scannerlösningar och vad är det för önskvärda egenskaper som ni letar efter?
– En stor del av utvärderingen är baserad på den gedigna erfarenhet som vi har här uppe i Umeå, och det har även utförts vetenskapliga studier på dessa system vid avd. för materialvetenskap. Sedan ser vi även närmare på hur systemen fungerar mot övrig utrustning.

– Självklart gör vi också kliniska tester på patienter där den viktigaste parametern är enkelhet. Inget system är bäst på allt, utan varje scanner har sina fördelar. Om man jämför de två senaste scannrarna som vi testat, Trios och True Definition, så har 3M den minsta och smidigaste kameran, men hanteringen av scannern kan upplevas enklare med Trios. Dock har Trios en större scanner som kan vara obekväm för patienten. Tidsaspekten är också viktig – hur lång tid tar en scanning? Även användarvänligheten är viktig, det är ju ett verktyg och en programvara som ska kunna användas av alla, oavsett teknisk kompetens.

– När vi inledde våra tester var det initialt viktigt vad för programvara som tandteknikern hade. Programmen var mer låsta till en specifik maskinvara förr i tiden och i och med det blev vi styrda av tandteknikern. De var mer låsta förr i tiden. Vi var tidigare rätt styrda av teknikern.

– Det som vi tittat mest på är användarvänligheten utifrån hur vi behöver använda scannern. Även slutresultatet, så klart – hur blir det i slutändan? Är det till exempel fler omscanningar med ett system, är det svårt att läsa resultatet? Även tiden det tar att scanna och vad man har för korrigeringsmöjligheter är något som vi tittar på.

– Rent kliniskt kan man inte säga att vi ser jättestor skillnad mellan systemen beträffande passform. Alla system fungerar i dagsläget. Men om man kollar på forskningsnivå har vissa system mer reproducerbarhet, du kan alltså få samma resultat över tid. Det är en mycket viktig faktor att ta hänsyn till.

– En konkret sak som vi ser med många system är att många leverantörer fokuserar på privatkliniker där all data lagras på en central dator. Men i en större organisation vill man integrera system och data från olika håll. Man vill också kunna knyta dessa data till journalen. All information ska dessutom vara tillgänglig från vilken terminal som helst.

Vad har era tester resulterat i?
– För det första är det ett lyft för mig själv som tandläkare och specialist på protetik. Jag ser det som ett multiverktyg, från analys av bett, till produktion av bettskenor, tandställning, kronor och broar. Sedan har jag också blivit bättre på att preparera.

– Jag har också fått bättre visuella hjälpmedel i och med att jag kan förstora upp en inscanning på skärmen. Därmed ser jag också sådant som jag inte tidigare kunde se, som alla hack och liknande. Jag kan nu förstora 150 gånger på skärmen. Sedan blir det ett säkrare arbetsflöde och ett närmare samarbete mellan tandläkare och tandtekniker.

– För landstinget har det blivit lättare att rekrytera nya tandläkare eftersom vi också använder intraoral scanning ute på klinikerna. Det blir mycket mer moderna mottagningar. Det blir också behagligare för patienten – som ju är den allra viktigaste faktorn. Denne slipper ha avtrycksmaterial i munnen som kan upplevas som obehagligt av många.

Vilka ser du som de största utmaningarna för att fler ska använda digitala verktyg?
– Priset är den viktigaste faktorn, även om det har hänt mycket här. Den första scannern vi köpte 2010 kostade 900 000 kronor plus moms. Idag kostar en värstingmaskin runt 395 000 kronor. För 150 000 kronor kan du få en bra lösning om du är en mindre praktik. Priset har gjort skillnad. En scanner under 100 000 kan en enmanspraktik köpa utan att man ser det som en jätteinvestering.

Hur passar 3d-skrivare in i det digitala arbetsflödet?
– Tidigare har den långsamma utvecklingen från analoga flöden till digitala varit problemet. Men nu börjar allt fler uppmärksamma digitala avtryck.

– Jag tror att det blir allt mer 3d-utskrivet än fräst i framtiden. Framförallt när det handlar om keramerna, som många ser som intressant. När vi kan 3d-skriva keramer och estetiskt bygga upp tanden med färg och rätt nyans, då får frästekniken svårt att hänga med.


OM MATTIAS PETTERSSON
Övertandläkare, specialist i oral protetik, klinisk lärare och doktorand i oral protetik på Tandläkarhögskolan Umeå, Odontologiska institutionen, Umeå Universitet. Tog sin tandläkarexamen 1996 och sin specialistexamen i oral protetik 2006. Han arbetar sedan 2010 med datorbaserat stöd inom protetik. Mattias är den som hållit i scannertesterna de senaste åren och är också den som har drivit på hårdast för att få in digitala avtryck i utbildningarna på Tandläkarhögskolan. Sedan ett par år tillbaka används nu intraoral scanning i utbildning av tandläkarstudenter.

Läs mer om konferensen 3dp Dental den 3 maj i Stockholm

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage