Flera tunga 3d-skrivaraktörer sluter upp kring TTC

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 16 mars 2016
Överst t v, Ola Harrysson, professor vid North Carolina State University, nedanför, Andreas Graichen, Siemens Industrial Turbomachinery, och Katarina Gustafsson, Alfred Nobel Science Park, samtalar med en av besökarna på TTC:s konferens.
Överst t v, Ola Harrysson, professor vid North Carolina State University, nedanför, Andreas Graichen, Siemens Industrial Turbomachinery, och Katarina Gustafsson, Alfred Nobel Science Park, samtalar med en av besökarna på TTC:s konferens.

I mitten av mars arrangerade Tillverkningstekniskt Centrum, TTC, en heldagskonferens i Karlskoga med temat Additive Manufacturing – från industrialisering till digitalisering. Konferensen hölls inom ramen för TTC:s senaste stora EU-projekt 3DTC, och lockade ett 80-tal besökare från hela landet.

TTC hade samlat flera ledande experter som professor Ola Harrysson vid North Carolina University, professor Lars Pejryd vid Örebro universitet och Andreas Graichen på Siemens Industrial Turbomachinery, som idag har en av Sveriges största produktionsenheter i Finspång för 3d-utskrifter i metall.

I samband med dagen offentliggjorde TTC också att de inlett samarbete med flera svenska ledande aktörer inom 3d-skrivarteknik, bland annat Siemens Industrial Turbomachinery, Saab AB, Atlas Copco, Örebro universitet och Karlstad universitet. Med samarbetet vill man skapa ytterligare stora utvecklingsmöjligheter inom metallbaserade 3d-utskrifter och 3d-röntgen, menar TTC. I samarbetet ingår även Alfred Nobel Science Park.

– För Alfred Nobel Science Park och TTC:s fortsatta utveckling och arbete, betyder det mycket att flera stora aktörer har valt att vara med och bygga framtiden genom de tekniska utmaningar och möjligheter som 3D-printing i metall och 3D-röntgen ger. Nu kan vi bara se framåt och tillsammans vidareutveckla det framgångsrika samarbete som har inletts, säger Kjell Fagerström, vd för Alfred Nobel Science Park.

I TTCs nätverk finns tillgång till produktionsskrivare för metaller med både lasersmältning och elektronstrålesmältning genom företaget Lasertech LSH AB, som också är en av de ursprungliga grundarna till TTC. Genom Bofors Test Center har man tillgång till avancerad 3d-röntgenutrustning för verifiering av 3d-utskrivna komponenter. Forskning på såväl Örebro universitet som Karlstads universitet är nära knuten till teknikerna och sker i samarbete med TTC och dess partners.

– Vårt engagemang för skapandet av det som idag är Alfred Nobel Science Park inleddes redan 2012 med den gemensamma avsiktsförklaringen tillsammans med Karlskoga Kommun och Örebro Universitet. Satsningen på 3D-teknik, nya lokaler, flera nya samarbeten och den kommande uppstarten av Civilingenjörsprogrammet vid Örebro Universitet stärker inte bara oss som företag här i Karlskoga utan även hela regionen i sig. Det är glädjande att se den positiva utvecklingen och jag ser fram emot att följa och fortsätta bidra till utvecklingen av TTC och Alfred Nobel Science Park till en ledande resurs för utveckling, innovation och regional och industriell tillväxt, säger Görgen Johansson, chef för Saab Dynamics.

TTC är en plattform och ett samarbete mellan akademi, näringsliv och Alfred Nobel Science Park. Kombinationen av de två högaktuella forsknings- och teknikområdena 3d-utskrifter i metall och 3d- röntgen, som tillsammans med den kompetens och utrustning som finns tillgänglig för såväl industri som akademi gör centret unikt. Verksamheten har pågått sedan 2013 och involverar ett stort antal industrier och organisationer.

Läs vidare

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Efter konkursen: Mycorena sålt till belgiskt bolag

Under sommaren kom nyheten att det Göteborgsbaserade food-tech-bolaget Mycorena ansökt om konkurs. Nu står det klart att belgiska Natural Plantbased Solutions köper konkursboet.
MYCORENA_NASA_1

Senaste nytt

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team