Flera tunga 3d-skrivaraktörer sluter upp kring TTC

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 16 mars 2016
Överst t v, Ola Harrysson, professor vid North Carolina State University, nedanför, Andreas Graichen, Siemens Industrial Turbomachinery, och Katarina Gustafsson, Alfred Nobel Science Park, samtalar med en av besökarna på TTC:s konferens.
Överst t v, Ola Harrysson, professor vid North Carolina State University, nedanför, Andreas Graichen, Siemens Industrial Turbomachinery, och Katarina Gustafsson, Alfred Nobel Science Park, samtalar med en av besökarna på TTC:s konferens.

I mitten av mars arrangerade Tillverkningstekniskt Centrum, TTC, en heldagskonferens i Karlskoga med temat Additive Manufacturing – från industrialisering till digitalisering. Konferensen hölls inom ramen för TTC:s senaste stora EU-projekt 3DTC, och lockade ett 80-tal besökare från hela landet.

TTC hade samlat flera ledande experter som professor Ola Harrysson vid North Carolina University, professor Lars Pejryd vid Örebro universitet och Andreas Graichen på Siemens Industrial Turbomachinery, som idag har en av Sveriges största produktionsenheter i Finspång för 3d-utskrifter i metall.

I samband med dagen offentliggjorde TTC också att de inlett samarbete med flera svenska ledande aktörer inom 3d-skrivarteknik, bland annat Siemens Industrial Turbomachinery, Saab AB, Atlas Copco, Örebro universitet och Karlstad universitet. Med samarbetet vill man skapa ytterligare stora utvecklingsmöjligheter inom metallbaserade 3d-utskrifter och 3d-röntgen, menar TTC. I samarbetet ingår även Alfred Nobel Science Park.

– För Alfred Nobel Science Park och TTC:s fortsatta utveckling och arbete, betyder det mycket att flera stora aktörer har valt att vara med och bygga framtiden genom de tekniska utmaningar och möjligheter som 3D-printing i metall och 3D-röntgen ger. Nu kan vi bara se framåt och tillsammans vidareutveckla det framgångsrika samarbete som har inletts, säger Kjell Fagerström, vd för Alfred Nobel Science Park.

I TTCs nätverk finns tillgång till produktionsskrivare för metaller med både lasersmältning och elektronstrålesmältning genom företaget Lasertech LSH AB, som också är en av de ursprungliga grundarna till TTC. Genom Bofors Test Center har man tillgång till avancerad 3d-röntgenutrustning för verifiering av 3d-utskrivna komponenter. Forskning på såväl Örebro universitet som Karlstads universitet är nära knuten till teknikerna och sker i samarbete med TTC och dess partners.

– Vårt engagemang för skapandet av det som idag är Alfred Nobel Science Park inleddes redan 2012 med den gemensamma avsiktsförklaringen tillsammans med Karlskoga Kommun och Örebro Universitet. Satsningen på 3D-teknik, nya lokaler, flera nya samarbeten och den kommande uppstarten av Civilingenjörsprogrammet vid Örebro Universitet stärker inte bara oss som företag här i Karlskoga utan även hela regionen i sig. Det är glädjande att se den positiva utvecklingen och jag ser fram emot att följa och fortsätta bidra till utvecklingen av TTC och Alfred Nobel Science Park till en ledande resurs för utveckling, innovation och regional och industriell tillväxt, säger Görgen Johansson, chef för Saab Dynamics.

TTC är en plattform och ett samarbete mellan akademi, näringsliv och Alfred Nobel Science Park. Kombinationen av de två högaktuella forsknings- och teknikområdena 3d-utskrifter i metall och 3d- röntgen, som tillsammans med den kompetens och utrustning som finns tillgänglig för såväl industri som akademi gör centret unikt. Verksamheten har pågått sedan 2013 och involverar ett stort antal industrier och organisationer.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage