Grundaren av svensk bioskrivare prisas

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 17 mars 2016
Erik Gatenholm, grundare av CELLINK, har prisats som Årets Nytänkare.
Erik Gatenholm, grundare av CELLINK, har prisats som Årets Nytänkare.

Danske Bank har utsett bioskrivarföretaget CELLINKs grundare Erik Gatenholm till Årets Nytänkare 2016.  Erik är även student på Master of Innovation och Industrial Management vid Handelshögskolan i Göteborg. Han får priset  för sin affärsidé att skriva ut levande vävnad. Priset delades ut igår på Universums gala på Berns i Stockholm.

Danske Bank vill uppmuntra nya lösningar och idéer och utser därför varje år Årets Nytänkare – en person som brinner för innovation och som ser nya möjligheter där andra har kört fast. Årets Nytänkare 2016 är Erik Gatenholm, en ung entreprenör inom life science som har utvecklat en effektiv metod för att skriva ut mänsklig vävnad, en innovation som redan nu kan ersätta många djurförsök. Men Eriks vision är betydligt större än så.

– Det är hedrande och väldigt roligt att få priset Årets Nytänkare.  Det inspirerar både mig och mitt team att fortsätta att utveckla hela life science-branschen genom att tänka nytt, vara disruptiv och våga utmana nuvarande standards. Vår vision är att i framtiden kunna printa mänskliga organ och rädda liv. Allting vi gör kretsar kring det, säger Erik Gatenholm.

– Det är verkligen imponerande hur Erik har förverkligat sin idé och gått från ord till handling. Att hans innovation kan komma att bidra till så många positiva effekter för människor i framtiden är extra behjärtansvärt. Vi önskar Erik och hans team på CELLINK fortsatt framgång,  säger Karin Johansson på Danske Bank Sverige.

Motiveringen lyder:
Årets Nytänkare 2016 tänker inte bara nytt, utan har även omsatt sina idéer i praktiken. Med ett stort fokus på att förändra och bidra till ett bättre samhälle har han lyckats ta sin idé, att 3D-printa mänsklig vävnad, från ritbordet till verkligheten, och har idag kunder runtom i världen. Kombinationen av en innovativ och ytterst relevant produkt, ett tydligt affärstänk och en stark drivkraft har imponerat stort på oss. Detta är en person som vi är övertygande om att vi kommer att se mer av i framtiden, och vi är stolta över att utse honom till Årets Nytänkare 2016.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two