3d-skrivare nytt ben för CAD-fokuserade PLM Group

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 23 mars 2016
Jan Lundström, vd för PLM Group, som nu gör en stor satsning på 3d-skrivarteknik.
Jan Lundström, vd för PLM Group, som nu gör en stor satsning på 3d-skrivarteknik.

Svenska PLM Group är för många mest känt som Nordens största återförsäljare av Solidworks programvaruverktyg. Vad många inte vet om är att företaget sedan ett år tillbaka är distributör för 3d-skrivartillverkaren 3D Systems. Nu satsar företaget starkt på att erbjuda 3d-skrivarteknik, som ett viktigt verktyg både för produktutveckling och tillverkning av slutprodukter.

För två år sedan var det ett par förutsättningar som sammanföll. PLM Group hade blivit jagade av flera 3d-skrivarleverantörer som såg företaget som lämpliga återförsäljare.

– Tidigare hade vi upplevt att priserna var för höga, skrivarna för underutvecklade och kunderna för omogna, säger PLM Groups vd, Jan Lundström. Men 2014 var avgörande och vi ingick ett distributionsavtal med 3d-skrivartillverkaren 3D Systems. Den främsta anledningen till att valet föll på dem var att vi ville hålla oss till en leverantör med en heltäckande produktportfölj.

– Vår främsta tanke med att ge oss in på 3d-skrivarsidan var att förse våra kunder med verktyg för produktutveckling, möjlighet att göra tester, pre-production-verktyg och ren produktion.

– Det vi främst sett under 2015 är att kundernas intresse snabbt skiftat från prototyper till tillverkning av slutprodukter, främst på metallsidan.

Från CAD till 3d-skrivare
PLM Group etablerades som en av Skandinavien och Baltikums största CAD-aktörer 2009. Det var året då tre CAD-återförsäljare från Danmark, Sverige och Finland, med Baltikum, gick ihop. Det främsta syftet med fusionen var att man tillsammans skulle kunna erbjuda mer komplexa lösningar inom programvara och tjänster för konstruktion, produktutveckling och produktion. I dag är inga av de tidigare ägarna kvar i bolaget, utan det ägs sedan 2014 av externa ägare.

– Vi är i grunden en återförsäljare av CAD-lösningar, men jag brukar säga att vårt huvudsyfte är att  hjälpa våra kunder med att designa bättre produkter snabbare, säger Jan Lundström. Det är ett uppdrag som under de senaste två åren även innebär att vi vill hjälpa våra kunder att leverera produkter snabbare ut mot deras kunder. Det är också här som 3d-skrivare kommer in i bilden.

Alla ska med
Det som skiljer PLM Groups erbjudande från andra återförsäljare av 3d-skrivare är för det första bakgrunden i rollen som CAD-återförsäljare. Det innebär att man har en större överblick över produktionskedjan, men också att man förstår utmaningarna med att konstruera för 3d-utskrifter. Det andra är att man aktivt valt att fokusera på andra användare och målgrupper.

– Intresset för 3d-skrivare börjar alltid hos de på företaget som arbetar med teknik, det är ett teknikperspektiv, säger Jan Lundström. Så ser det också ut hos de flesta svenska återförsäjare. Men vi på PLM Group vill hellre tala om innovationskraft och produktutveckling. Vi vill lyfta diskussionen till nästa nivå där vi verkligen kan påvisa konsekvenserna av att börja använda 3d-skrivarteknik – för hela företaget, inte bara de som sysslar med teknik.

– När vi talar med många av våra kunder upplever vi antingen en total överskattning eller underskattning av 3d-skrivartekniken. Gemensamt för dessa båda hållningar är att de underskattar den mängd arbete som måste till för att frigöra potentialen i tekniken. Det är ett slit och det räcker inte att det bara är teknikavdelningen som sliter – alla måste vara med på tåget. Företaget måste också koppla ett helhetsgrepp och se 3d-skrivaren som en långsiktig investering.

Enkla produkter
En annan aspekt av hur företag värderar 3d-skrivartekniken har att göra med applikationer – anledningen till varför man börjar använda tekniken från första början. För PLM Groups del handlar det om att belysa de produkter som är enklast för företagen att förstå och ta till sig.

– Vi märker att det som företagen har enklast att förhålla sig till är verktygstillverkning, gjutformar och pressverktyg, säger Jan Lundström. Man behöver sällan ställa om sig mentalt för att förstå fördelarna med att använda 3d-skrivare här. Idag går det att tillverka formsprutningsverktyg i plast för korta serier, eller i metall för längre serier. Ytterligare en fördel är att det går att optimera kylkanaler i verktygen, vilket kortar produktionstiden per enhet.

– Vi ser också flera kunder som sitter på stora lager med reservdelar, ofta värt miljarder kronor, säger Jan Lundström. I många fall utnyttjas dessa lager dåligt. Vi har varit med om fall där 80 procent av lagret aldrig används. Här har 3d-skrivartekniken stor potential.

Att få fler företag att använda 3d-skrivare är en pedagogisk utmaning som måste börja med designstadiet. Många företag tar sin utgångspunkt i en befintlig design och börjar fundera över hur den kan skriva ut den i 3d. Men det handlar om att tänka om formen helt och hållet.

– Det blir svårt att göra om du inte har tillgång till en 3d-skrivare, säger Jan Lundström. Då blir det bara en hypotetisk övning. Här blir konstruktören på företaget ett slags ambassadör för 3d-skrivartekniken.

Fler affärer än de kan hantera
PLM Group har i dagsläget runt 5000 kunder som de mer eller mindre har daglig kontakt med. Företagets medarbetare arbetar ofta tätt samman med användarna och är djupt insatta i deras produktutvecklingsprocesser.

– Vi kan med säkerhet säga att vi har en rätt bra förståelse för produktionen ute hos våra kunder. Det gör också att vi lättare kan engagera oss i deras designprocesser.

– I dagsläget har vi dock fler kunder som kontaktar oss om 3d-skrivarteknik än vi kan hantera. Vår största arbetsinsats idag handlar om att kvalificera våra kunder, från nyfiken till morgondagens användare. Det måste finnas en plan och en budget klar. Även en konkret applikation som företaget vill testa att skriva ut. Här arbetar vi proaktivt och hjälper företagen att ta fram en hållbar plan för deras framtid med 3d-skrivartekniken, avslutar Jan Lundström.

 

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage