Från CAD-fil till prototyp på en dag

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 29 mars 2016

 

3d_3_0

Det finns ett stort och växande intresse inom näringslivet att lära sig mer om 3d-skrivarteknik och hur den kan användas.

Allt fler företag arbetar också intensivt för att sätta sig in i hur 3d-skrivartekniken kan bli en del av deras verksamhet. Samtidigt finns det fortfarande många som ännu inte har tagit till sig och testat den nya tekniken,

– Det borde fler göra och det är det som vi vill råda bot på med den här workshopen, berättar Sten Farre.

Deltagarna får i förväg skicka in en CAD-fil på en prototyp och får sedan under en hel dag hos Swerea SWECAST vara med om hur den virtuella filen blir ett fysiskt föremål.

– På förmiddagen skrivs en gjutform ut med hjälp av Swerea SWECAST:s 3d-skrivare för sand och på eftermiddagen sker gjutning i formen, fortsätter Sten Farre.

– Det hela är väldigt hands-on. Vid sidan om de praktiska inslagen blir det också teorigenomgångar kring 3d-teknik, gjutna material och gjutsimulering samt en diskussion om teknikens möjligheter för ökad flexibilitet, kortare ledtider eller konstruktioner som tidigare varit omöjliga.

Workshopen arrangeras i Jönköping den 31 mars och den 28 april. Anmälan om deltagande i ”Prototyp för en dag” görs på Swerea SWECAST:s hemsida eller genom att ringa 036-30 12 20.

– Vi hoppas att fler företag ska få upp ögonen för 3d och vilka möjligheter som finns redan i dag, men framför allt i framtiden. Kunskaper inom 3d-skrivarteknik kommer att bli allt mer avgörande för att hänga med när konkurrensen blir allt tuffare, avslutar Sten Farre.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage