Nu fortsätter 3d-skrivartekniken sitt intåg inom rymdindustrin. Atlas V är en amerikansk raket som används sedan 2006 för att skjuta upp dyrbara vetenskapliga instrument och annan känslig utrustning i rymden. Nu har raketen för första gången försetts med komponenter tillverkade i avancerad termoplast med hjälp av 3d-skrivarteknik.
Regelbundet behöver bland annat den Internationella rymdstationen (ISS) få reservdelar och annan utrustning skickad till sig och det sker med hjälp av mindre rymdfarkoster. För att skjuta upp dessa används bland annat Atlas V raketer.
I samband med att raketen skjuts upp utsätts såväl raketen som avfyrningsrampen för mycket stora påfrestningar, både när det gäller hållfasthet och värme. Vi en uppskjutning som nyligen gjordes vid Cape Canaveral i Florida användes för första gången komponenter inuti raketen tillverkade i plast med 3d-skrivarteknik.
Flera komponenter, bland annat olika rörkonstruktioner inklusive konsoler och munstycken, tillverkades tidigare i metall. Men med hjälp av nyutvecklad 3d-skrivarteknik, ett resultat av ett nära samarbete mellan United Launch Alliance (ULA), som tillverkar raketerna, och Stratays, ledande inom 3D-teknik, har metallen kunnat ersättas med avancerad termoplast.
Fördelen är framför allt att vikten kan minskas utan att värdefulla egenskaper som hållbarhet och värmetålighet går förlorade. Viktigt när varje gram är av största vikt. Andelen delar i konstruktionen kunde också minskas från tidigare 140 till 16, vilket sparar både tid och kostnader vid såväl tillverkning av komponenterna som vid sammansättningen av raketen.
3d-skrivarteknik förväntas enligt ULA få en allt större användning inom rymdteknik framöver, när fler komponenter förväntas kunna tillverkas med hjälp av 3d-skrivarteknik.