Tillverkar Airbus bränslesystem med 3d-skrivarteknik

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 31 mars 2016

290316_B1

Premium Aerotec, underleverantör till bland annat Airbus, har nyligen öppnat sin första anläggning för tillverkning av titankomponenter genom 3d-skrivarteknik. Samtidigt har företaget inlett ett långtgående samarbete med Concept Laser om leverans av 3d-skrivare och metallpulver.

Till en början kommer Premium Aerotec att tillverka komponenter till det bränslesystem som finns i Airbus A400M, ett flygplan i första hand avsett för militära transporter. Tidigare gjöt man delarna var för sig innan de slutligen monterades samman. Med den nya 3d-skrivartekniken kan allt tillverkas i ett stycke.

När produktionen i den nya fabriken i den nordtyska staden Varel är helt utbyggd om cirka två år, beräknar Premium Aerotec att tillverkningen kommer att göra av med runt ett ton titanmetallpulver varje månad.

I den nya produktionshallen finns så här långt två M2 cusing Multilaser maskiner och en X line 1000R maskin som bygger på en av Concept Laser utvecklad tillverkningsprocess som fått namnet LaserCUSING.

I mitten av 2016 kommer ytterligare en skrivare att tas i bruk – en X line 2000R som är den största i sitt slag när det gäller pulverbäddsbaserad lasersmältning.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage