FDM-teknik tillbaka på GT Prototyper

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 2 april 2016
Muris Imsirovic, systemansvarig för FDM-tekniken på GTP i Ystad.
Muris Imsirovic, systemansvarig för FDM-tekniken på GTP i Ystad.

FDM, Fused Deposition Modeling, var den teknik för 3d-utskrifter som servicebyrån GTP använde vid starten 1996. Efter bara några år ersattes FDM av SLA och SLS, men nu är alltså FDM-tekniken åter i huset.

Investeringen omfattar två stycken Fortus 450mc från Stratasys, med byggvolymen 406 x 355 x 406 millimeter.

Måttnoggrannhet och formriktighet, till exempel i form av plana väggar, är mycket god. Behovet av efterbehandling är relativt litet, mindre detaljer kan levereras dagen efter ordern har lagts. Om man jämför FDM med andra metoder är detaljernas upplösning något reducerad och tiden för tillverkning av ett större antal detaljer längre.

Den främsta anledningen till att GTP nu åter tar in FDM-teknik är förfrågningar om nya applikationer, många gånger med unika kravspecifikationer. FDM-teknik har ett brett utbud av termoplastiska material, metoden erbjuder produkter av ”rätt” plast. Materialegenskaper som sticker ut är till exempel UV-beständighet, statiskt avledande, FDA-godkännande och förbättringar kring flamsäkerhet och värmetålighet.

Enstaka modeller av unika material, fixturer och jiggar samt småskalig produktion med särskilda materialkrav rimmar väl med FDM. Ett annat användningsområde blir att fungera som produktionsresurs, till exempel åt slutanvändare och andra servicebyråer.

Materialutbudet för GTP:s FDM-teknik ser ut som följande:

ABS M30 – Standard ABS-plast.
ABS ESD7 – Statiskt avledande (t ex montage av elektronik).
ASA – UV-stabil. Ger mycket fina ytor.
PA – Genomfärgad svart (Nylon 12).
PC – Styrka, goda mekaniska egenskaper. Värmetåligt.
Ultem 9085 – Värmetåligt, flamsäkert (t ex flygbranschen).
Ultem 1010 – Livsmedel, godkänt enligt FDA (ännu inte enligt EU).

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage