FDM-teknik tillbaka på GT Prototyper

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 2 april 2016
Muris Imsirovic, systemansvarig för FDM-tekniken på GTP i Ystad.
Muris Imsirovic, systemansvarig för FDM-tekniken på GTP i Ystad.

FDM, Fused Deposition Modeling, var den teknik för 3d-utskrifter som servicebyrån GTP använde vid starten 1996. Efter bara några år ersattes FDM av SLA och SLS, men nu är alltså FDM-tekniken åter i huset.

Investeringen omfattar två stycken Fortus 450mc från Stratasys, med byggvolymen 406 x 355 x 406 millimeter.

Måttnoggrannhet och formriktighet, till exempel i form av plana väggar, är mycket god. Behovet av efterbehandling är relativt litet, mindre detaljer kan levereras dagen efter ordern har lagts. Om man jämför FDM med andra metoder är detaljernas upplösning något reducerad och tiden för tillverkning av ett större antal detaljer längre.

Den främsta anledningen till att GTP nu åter tar in FDM-teknik är förfrågningar om nya applikationer, många gånger med unika kravspecifikationer. FDM-teknik har ett brett utbud av termoplastiska material, metoden erbjuder produkter av ”rätt” plast. Materialegenskaper som sticker ut är till exempel UV-beständighet, statiskt avledande, FDA-godkännande och förbättringar kring flamsäkerhet och värmetålighet.

Enstaka modeller av unika material, fixturer och jiggar samt småskalig produktion med särskilda materialkrav rimmar väl med FDM. Ett annat användningsområde blir att fungera som produktionsresurs, till exempel åt slutanvändare och andra servicebyråer.

Materialutbudet för GTP:s FDM-teknik ser ut som följande:

ABS M30 – Standard ABS-plast.
ABS ESD7 – Statiskt avledande (t ex montage av elektronik).
ASA – UV-stabil. Ger mycket fina ytor.
PA – Genomfärgad svart (Nylon 12).
PC – Styrka, goda mekaniska egenskaper. Värmetåligt.
Ultem 9085 – Värmetåligt, flamsäkert (t ex flygbranschen).
Ultem 1010 – Livsmedel, godkänt enligt FDA (ännu inte enligt EU).

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two