Canon rekryterar för sin 3d-skrivarsatsning

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 5 april 2016

kalle_grennfalk_canon

Canon är ett av de stora, traditionella skrivarföretag som gett sig in i 3d-skrivarvärlden. Företaget utvecklar för närvarande sin egen, SLA-liknande maskin, men har även inlett samarbete med 3D Systems, bland annat här i Norden.

I Sverige har Canon Svenska nyligen headhuntat 3d-skrivarexperten Kalle Grennfalk, som nu ska hjälpa till att få affärsområdet på banan. Vi har intervjuat honom om hur han ska ta sig an utmaningarna.

Hej Kalle! Vad ansvarar du för hos Canon?
– Jag kommer att gå in som Account Manager för 3D samt hjälpa till att bygga upp verksamheten kring 3d-skrivare för Canon Svenska AB.

Vilka är dina främsta utmaningar och hur löser du dem?
– Först och främst att komma in i min roll här på Canon men sedan gäller det som vanligt att försöka hjälpa de företag man har kontakt med att reda ut vilken nytta de kan ha av att använda sig av Rapid Prototyping (RP) och Additiv Tillverkning (AT). En stor utmaning kommer även vara att få kunderna medvetna om att Canon nu är aktiva inom 3d-skrivare och kommer in med stor erfarenhet om större maskiner för produktion och en gedigen serviceverksamhet.

Hur ser 3d-skrivarvärlden ut i Sverige idag?
–Jag tycker att marknaden inom RP i Sverige är ganska mogen men ser att det finns mycket att önska inom AT. Fler företag måste övertygas om att detta kan vara nästa steg för dem att utvecklas och skapa nya affärer. Det finns stora möjligheter inom metall- och plastproduktion framför allt.

Inom vilka branscher ser ni på Canon den främsta tillväxten?
– Som många vet redan är applikationerna för 3d i stort sett ändlösa och det är svårt att säga just en bransch. Men just nu tittar vi närmare på branscher inom produktutveckling och tillverkande företag främst inom plast och metall. En annan bransch som vi kommer kolla närmare på är arkitektur och ett steg i detta blir att vara med som partner på 3dp Build-konferensen nu i den 20:e april.

Canon håller ju även på att utveckla en egen, SLA-baserad, maskin, hur går det med den? Kan ni säga något om specifikationerna på modellen?
– Precis som du  säger så håller Canon just nu på att utveckla en egen 3d-skrivare men vi kan tyvärr inte säga något mer om maskinens specifikationer ännu. Ni kan se en video om Canons samarbete med 3D Systems samt en liten teaser på vår egenutvecklade 3d-skrivare på vår hemsida (översta videon).

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage