Fler material till Prodways SLS-maskiner

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 5 april 2016

prodways_polyuretan

Den franska 3d-skrivarleverantören Prodways tog steget in på SLS-marknaden med hjälp av den kinesiska leverantören Farsoon i slutet av förra året. Resultatet var fem SLS-skrivare i en modellserie som fått namnet ProMaker. Nu släpper företaget ett nytt material, en termoplastisk polyuretan som ska kunna användas för applikationer med gummiliknande egenskaper.

TPU-70A, som det nya materialet heter, är en elastomer för flexibla och gummiliknande komponenter som förseglingar, skosulor, bälgar med mera. Materialet ska ha god draghållfasthet på upp till 300 procent, menar företaget. Det ska även ge god precision och upplösning samt ha lång hållbarhet, något som många elastomermaterial för 3d-skrivare har svårt med.

Det nya materialet sällar sig till en materialportfölj med totalt tolv material. I denna återfinns främst polyamider i olika klasser och med olika egenskaper samt ett material som ska vara brandhärdigt.

Läs vidare

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Xact Metal inleder partnerskap med Uddeholm

Xact Metal har inlett ett samarbete med Uddeholm avseende stålpulvret Corrax Tool Steel Powder för additiv tillverkning. Detta för att kunna expandera inom form- och verktygsindustrin.
Xact-Metal-Uddeholm-PR

Massivit lanserar nya material med Sika

Massivit har ingått ett strategiskt partnerskap med Sika. Tillsammans ska de sälja och marknadsföra specialresin för verktygsapplikationer som produceras i Massivit 10000-serien. 
Massivit-10000-G-Additive-Manufacturing-System

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage