Danska Erhvervsstyrelsen satsar under de kommande två åren närmare 3 miljoner svenska kronor för att stimulera utvecklingen av 3d-teknik inom den danska byggsektorn.
Det är via fonden Grøn omstilling som satsningen görs, och det primära målet är att öka kunskaps- och kompetensnivån inom den danska byggbranschen. På sikt menar man att ökade kunskaper ska kunna leda till årliga besparingar värda flera miljarder och att mycket byggmaterial som i dag skicka på deponi ska kunna återanvändas med hjälp av 3d-teknik.
– Med projektet vill vi identifiera och tillämpa miljövänliga och hållbara lösningar, säger Jim Larsen från 3D Printhuset som är ansvarig projektledare.
– Det är vår förhoppning att kunna minska materialsvinnet när man med 3d-tekniken bara använder exakt den mängd som verkligen behövs. En annan fördel som vi vill uppnå är att mer gammalt byggmaterial ska kunna återanvändas, vilket skulle gynna en mer hållbar cirkulär samhällsekonomi.
Det danska projektet omfattar flera delar. Inledningsvis ska en internationell kartläggning och dokumentation göras för att man på så sätt ska få en bild av redan tillgänglig 3d-print teknik som finns inom byggindustrin.
Nästa steg är att utveckla en egen dansk 3d-byggprinter där man i småskaliga försök ska kunna genomföra material- och konstruktionstester. Materialtesterna är tänkta att omfatta såväl betongkross och tegelsten som gips och annat byggmaterial.
Förhoppningen är sedan att den nyvunna kunskapen ska spridas inom dansk byggindustri och skapa nya samarbeten och arbetstillfällen.
I den aktuella projektgruppen ingår 3D Printhuset, NCC Bygg i Danmark, NCC Återvinning, Force Technology, ett teknikkonsultföretag inom energi, olja & gas, samt Gips Recycling, som arbetar med återvinning av gipsmaterial.