Dansk byggindustri vill satsa på 3d-teknik

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 6 april 2016

 

denmark-invests-400k-3d-printing-construction-sustainablity4

Danska Erhvervsstyrelsen satsar under de kommande två åren närmare 3 miljoner svenska kronor för att stimulera utvecklingen av 3d-teknik inom den danska byggsektorn.

Det är via fonden Grøn omstilling som satsningen görs, och det primära målet är att öka kunskaps- och kompetensnivån inom den danska byggbranschen. På sikt menar man att ökade kunskaper ska kunna leda till årliga besparingar värda flera miljarder och att mycket byggmaterial som i dag skicka på deponi ska kunna återanvändas med hjälp av 3d-teknik.

– Med projektet vill vi identifiera och tillämpa miljövänliga och hållbara lösningar, säger Jim Larsen från 3D Printhuset som är ansvarig projektledare.

– Det är vår förhoppning att kunna minska materialsvinnet när man med 3d-tekniken bara använder exakt den mängd som verkligen behövs. En annan fördel som vi vill uppnå är att mer gammalt byggmaterial ska kunna återanvändas, vilket skulle gynna en mer hållbar cirkulär samhällsekonomi.

Det danska projektet omfattar flera delar. Inledningsvis ska en internationell kartläggning och dokumentation göras för att man på så sätt ska få en bild av redan tillgänglig 3d-print teknik som finns inom byggindustrin.

Nästa steg är att utveckla en egen dansk 3d-byggprinter där man i småskaliga försök ska kunna genomföra material- och konstruktionstester. Materialtesterna är tänkta att omfatta såväl betongkross och tegelsten som gips och annat byggmaterial.

Förhoppningen är sedan att den nyvunna kunskapen ska spridas inom dansk byggindustri och skapa nya samarbeten och arbetstillfällen.

I den aktuella projektgruppen ingår 3D Printhuset, NCC Bygg i Danmark, NCC Återvinning, Force Technology, ett teknikkonsultföretag inom energi, olja & gas, samt Gips Recycling, som arbetar med återvinning av gipsmaterial.

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype