Frakturer fixas snart med hjälp av 3d-teknik

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 6 april 2016

mexican-startup-mediprint-avoids-cast-complications-with-3d-printed-lightweight-novacast-6

Alla som någon gång haft en gipsad arm eller ben vet hur det känns efter ett tag. Det kliar, men det luktar också illa av svett och smuts och känns allmänt tungt och klumpigt. Dessutom är det lätt hänt att sår blir infekterade om gipset sitter så hårt att frisk luft inte kan komma till.

Men nu kan en ändring vara på gång. MediPrint, ett mexikanskt uppstartsföretag inom 3d-teknik, har utvecklat ett alternativ till traditionella behandlingsmetoder vid olika benfrakturer. Företaget har utvecklat och fått patent på NovaCast, en 3d-skrivare med vars hjälp man kan tillverka skenor som är individuellt skräddarsydda.

– Allt började när min mamma råkade ut för en olycka och bröt sin vänstra handled. Hon blev gipsad på ett felaktigt sätt. Benbrottet läkte fel och för att rätta till problemet fick hon genomgå en operation, men även denna misslyckades, berättar Zaid Badwan som har en bakgrund inom medicinteknik och är en av grundarna till MediPrint.

– Då började jag fundera på om man inte skulle kunna hitta ett bättre alternativ och det var då idén med 3d-utskrivna skenor föddes.

Tillsammans med en grupp studenter vid UNAM University i Mexico City startade han utvecklingsarbetet och snart insåg teamet att de kommit något på spåren.

– Förutom att vår skena är betydligt lättare, den väger bara en tiondel av vad en traditionell skena gör, har den flera andra fördelar. Den är lätt att hålla ren eftersom den enkelt kan tas av och rengöras. Man kan också bada eller duscha med den på. Dessutom kan den designas på ett tilltalande sätt med olika mönster och i olika färger, förklarar Zaid Badwan.

Eftersom skenan är enkel att hålla ren minskar också risken för komplikationer som annars kan bli följden när sår infekteras, något som är ett allt vanligare problem inom sjukvården, där man framför allt fruktar antibiotikaresistenta bakterier som kan ge mycket allvarliga komplikationer och i sin förlängning också kan innebära dyra och helt onödiga vårdkostnader.

Själva tillverkningen av skenorna utgår från de data som man får fram vid en CT-röntgen eller en 3d-skanning av den aktuella skadan. Därefter byggs skenan upp i olika lager av kolfiber i den 3d-skrivare som forskarteamet utvecklat. Själva utskriften tar mellan tre och fyra timmar beroende på skenans storlek.

– Just nu arbetar vi intensivt med att få ner tillverkningstiden till under en timme. Nästa steg blir att få ut den nya tekniken i klinisk verksamhet för att se om det behövs göras ytterligare anpassningar. Jag är hoppfull och jag tror att det ska vara möjligt inom mindre än ett år, avslutar Zaid Badwan.

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype