Branschen växer så det knakar

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 7 april 2016

desktop2016[1]

3d-skrivarvärlden fortsätter att växa så det knakar och förra året omsatte branschen som helhet närmare 40 miljarder omräknat i svenska kronor.

Det framgår av den årliga rapport från den amerikanska konsultfirman Wohlers Associates som presenterat branschens utveckling under 2015. Rapporten visar att branschen befinner sig i ett fortsatt mycket expansivt skede. Under förra året var tillväxten 25,9 procent, vilket i och för sig är något mindre än tidigare år men fortfarande imponerande. Jämförelsevis växte branschen under 2014 med 34,9 procent.

Det är främst inom två segment som tillväxten är särskilt markant. Den ena är marknaden för metall 3d-skrivare inom industrin som ökade med inte mindre än 45 procent. Marknadsledarna, exempelvis EOS, 3D Systems, Concept Laser och Optomec, fick dessutom ökad konkurrens av flera nya, starka aktörer, bland annat av Toshiba och israeliska XJet som nu etablerat sig på marknaden.

Det andra segmentet som visar särskild stark tillväxt är marknaden för desktop 3-skrivare. Under 2015 såldes 278 000 skrivare, vilket ska jämföras med 160 000 skrivare under 2014. Alltså en ökning en bra bit över 50 procent. Här är det framför allt tillverkare som XYZPrinting, Stratasys och Ultimaker som driver marknaden framåt. Förklaringen till den snabba ökningen av desktop 3d-skrivare tillskrivs att dessa nu blivit prismässigt överkomliga.

För innevarande år förutspås en fortsatt stabil tillväxt inom branschen med nya aktörer, men också med lanseringar av nya produkter, tekniker, material och applikationer.

Senaste nytt

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

AI kan få betydelse för materialutvecklingen

Antalet leverantörer av material för 3D-printing minskar, men AI kan komma att användas för att utveckla fler material.
microsoft

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1