Branschen växer så det knakar

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 7 april 2016

desktop2016[1]

3d-skrivarvärlden fortsätter att växa så det knakar och förra året omsatte branschen som helhet närmare 40 miljarder omräknat i svenska kronor.

Det framgår av den årliga rapport från den amerikanska konsultfirman Wohlers Associates som presenterat branschens utveckling under 2015. Rapporten visar att branschen befinner sig i ett fortsatt mycket expansivt skede. Under förra året var tillväxten 25,9 procent, vilket i och för sig är något mindre än tidigare år men fortfarande imponerande. Jämförelsevis växte branschen under 2014 med 34,9 procent.

Det är främst inom två segment som tillväxten är särskilt markant. Den ena är marknaden för metall 3d-skrivare inom industrin som ökade med inte mindre än 45 procent. Marknadsledarna, exempelvis EOS, 3D Systems, Concept Laser och Optomec, fick dessutom ökad konkurrens av flera nya, starka aktörer, bland annat av Toshiba och israeliska XJet som nu etablerat sig på marknaden.

Det andra segmentet som visar särskild stark tillväxt är marknaden för desktop 3-skrivare. Under 2015 såldes 278 000 skrivare, vilket ska jämföras med 160 000 skrivare under 2014. Alltså en ökning en bra bit över 50 procent. Här är det framför allt tillverkare som XYZPrinting, Stratasys och Ultimaker som driver marknaden framåt. Förklaringen till den snabba ökningen av desktop 3d-skrivare tillskrivs att dessa nu blivit prismässigt överkomliga.

För innevarande år förutspås en fortsatt stabil tillväxt inom branschen med nya aktörer, men också med lanseringar av nya produkter, tekniker, material och applikationer.

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage