3D-mässa vill sprida kunskap om additiv tillverkning

evald_ottosson_3dmassa

Evald Ottosson, ordförande för branschorganisationen SVEAT, som var medarrangör till 3D-mässan på Xenter i Tumba i början av april.

I veckan höll branschföreningen för additiv tillverkning, SVEAT, tillsammans med YH-utbildningsanordnaren Xenter en tvådagars 3D-mässa. Dag ett riktade sig mot företag, akademi och institut medan dag två var öppen för allmänheten.

Under dagarna hölls seminarier kring additiv teknik och tillverkning, och i samband med dessa hölls en utställning med SVEAT:s medlemmar. 3dp.se har talat med Evald Ottosson, ordförande på SVEAT, och Jan Sätherlund, utbildningsledare på Xenter.

Varför håller ni det här eventet?

– Främst för att sprida kunskap och intresse kring additiv tillverkning. En gemensam ståndpunkt från talarna här på eventet har varit att tekniken finns för att göra mycket spännande saker, det är kunskapen kring det som behövs, säger Evald Ottosson, ordförande i SVEAT och ägare av Protech.

– Vi ska ju visa vad 3D står för. Både för akademin och industrin, men också för allmänheten. Hit har det kommit människor inte bara från Stockholm, men hela landet, fyller utbildningsledare på Xenter Jan Sätherlund i.

Jan Sätherlund, utbildningsledare på Xenter i Tumba.

Jan Sätherlund, utbildningsledare på Xenter i Tumba.

Vilka svenska branscher riktar sig 3D-tekniken främst till?

– Det går inte att rikta in sig på bara en bransch, 3D-tekniken kan användas inom alla branscher som skapar fysiska produkter egentligen, säger Evald Ottosson.

Vad hade ni förväntningar på mässan? Hur tycker ni att det gick?

– Att vi får samla aktörerna för en bra konferens, helt enkelt. Vi hoppas ju på fler riktigt stora event i Sverige, sådana som vi ser utomlands, som samlar industrin istället för att splittra den. Jag tycker att dagen gått bra, men jag vill alltid ha mer och jag hoppas att det blir ett årligt event, avslutar Evald Ottosson.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: 

Sandvik 3d-printar med diamant

Sandvik har använt additiv tillverkning för att 3d-printa i diamantkomposit. Enligt koncernen kan det komma att revolutionera hur industrin använder det svåraste naturmaterialet på jorden.

Publicerat av: