3D-mässa vill sprida kunskap om additiv tillverkning

evald_ottosson_3dmassa

Evald Ottosson, ordförande för branschorganisationen SVEAT, som var medarrangör till 3D-mässan på Xenter i Tumba i början av april.

I veckan höll branschföreningen för additiv tillverkning, SVEAT, tillsammans med YH-utbildningsanordnaren Xenter en tvådagars 3D-mässa. Dag ett riktade sig mot företag, akademi och institut medan dag två var öppen för allmänheten.

Under dagarna hölls seminarier kring additiv teknik och tillverkning, och i samband med dessa hölls en utställning med SVEAT:s medlemmar. 3dp.se har talat med Evald Ottosson, ordförande på SVEAT, och Jan Sätherlund, utbildningsledare på Xenter.

Varför håller ni det här eventet?

– Främst för att sprida kunskap och intresse kring additiv tillverkning. En gemensam ståndpunkt från talarna här på eventet har varit att tekniken finns för att göra mycket spännande saker, det är kunskapen kring det som behövs, säger Evald Ottosson, ordförande i SVEAT och ägare av Protech.

– Vi ska ju visa vad 3D står för. Både för akademin och industrin, men också för allmänheten. Hit har det kommit människor inte bara från Stockholm, men hela landet, fyller utbildningsledare på Xenter Jan Sätherlund i.

Jan Sätherlund, utbildningsledare på Xenter i Tumba.

Jan Sätherlund, utbildningsledare på Xenter i Tumba.

Vilka svenska branscher riktar sig 3D-tekniken främst till?

– Det går inte att rikta in sig på bara en bransch, 3D-tekniken kan användas inom alla branscher som skapar fysiska produkter egentligen, säger Evald Ottosson.

Vad hade ni förväntningar på mässan? Hur tycker ni att det gick?

– Att vi får samla aktörerna för en bra konferens, helt enkelt. Vi hoppas ju på fler riktigt stora event i Sverige, sådana som vi ser utomlands, som samlar industrin istället för att splittra den. Jag tycker att dagen gått bra, men jag vill alltid ha mer och jag hoppas att det blir ett årligt event, avslutar Evald Ottosson.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sveat: ”Där är branschen i dag”

Branschföreningen Sveat stod för en av presentationerna som hölls under Elmia Subcontractor Connect, 10–13 november 2020. Sten Farre, från forskningsinstitutet Rise, talade bland annat om hur den additiva tillverkningsbranschen ser ut i Sverige i dag, de utmaningar som finns och vad vi kan vänta oss i framtiden. 

Publicerat av: