3D-mässa vill sprida kunskap om additiv tillverkning

evald_ottosson_3dmassa

Evald Ottosson, ordförande för branschorganisationen SVEAT, som var medarrangör till 3D-mässan på Xenter i Tumba i början av april.

I veckan höll branschföreningen för additiv tillverkning, SVEAT, tillsammans med YH-utbildningsanordnaren Xenter en tvådagars 3D-mässa. Dag ett riktade sig mot företag, akademi och institut medan dag två var öppen för allmänheten.

Under dagarna hölls seminarier kring additiv teknik och tillverkning, och i samband med dessa hölls en utställning med SVEAT:s medlemmar. 3dp.se har talat med Evald Ottosson, ordförande på SVEAT, och Jan Sätherlund, utbildningsledare på Xenter.

Varför håller ni det här eventet?

– Främst för att sprida kunskap och intresse kring additiv tillverkning. En gemensam ståndpunkt från talarna här på eventet har varit att tekniken finns för att göra mycket spännande saker, det är kunskapen kring det som behövs, säger Evald Ottosson, ordförande i SVEAT och ägare av Protech.

– Vi ska ju visa vad 3D står för. Både för akademin och industrin, men också för allmänheten. Hit har det kommit människor inte bara från Stockholm, men hela landet, fyller utbildningsledare på Xenter Jan Sätherlund i.

Jan Sätherlund, utbildningsledare på Xenter i Tumba.

Jan Sätherlund, utbildningsledare på Xenter i Tumba.

Vilka svenska branscher riktar sig 3D-tekniken främst till?

– Det går inte att rikta in sig på bara en bransch, 3D-tekniken kan användas inom alla branscher som skapar fysiska produkter egentligen, säger Evald Ottosson.

Vad hade ni förväntningar på mässan? Hur tycker ni att det gick?

– Att vi får samla aktörerna för en bra konferens, helt enkelt. Vi hoppas ju på fler riktigt stora event i Sverige, sådana som vi ser utomlands, som samlar industrin istället för att splittra den. Jag tycker att dagen gått bra, men jag vill alltid ha mer och jag hoppas att det blir ett årligt event, avslutar Evald Ottosson.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Liten byggtank ska gynna materialforskning

Swerim har installerat en ny mindre byggtank för att kunna testa ännu fler legeringar för additiv tillverkning än tidigare. Nu ska det räcka med några deciliter material för att ta fram ett test av en ny legering. 

Publicerat av: 

Nexttech satsar på industriell skala

3d-skrivarcentret Nexttech i danska Kolding har installerat en ny 3d-skrivare för industriell tillverkning. Enligt PLM Group, som står bakom installationen, blir det den första maskinen ur HP:s senaste satsning på industriell tillverkning som tar plats i Norden. 

Publicerat av: 

3d-printade leksaker kan bidra till minskat matsvinn

Hur kan vi förbereda den yngre generationen för mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har tagit fram en rad leksaker som kan 3d-printas till barn, som ska representera potentiella maträtter från framtiden. 

Publicerat av: 

Prototal breddar med ny HP-skrivare

Prototal investerar i sin fjärde 3d-skrivare från HP samt tillhörande efterbehandling – för både ytbehandling och infärgning. – Serieproduktionen i HP-maskinerna ökar ständigt, säger Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Försvaret har 3d-print i sikte

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

Publicerat av: 

Digital Metal släpper superlegeringar

Digital Metal släpper nu två nya extra starka legeringar för sin binder jetting-teknik. – Vi har fått förfrågningar om detta material från ett flertal stora företag, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: 

Nätverk ska boosta kvinnor i industrin

Ett nytt nätverk ska lyfta kvinnor inom industrin och på så sätt även bidra till företagens framgång. Ett 50-tal kvinnor samlades därför den 3 september i Örebro för föreläsningar och inspiration om framtidens teknikutveckling. 

Publicerat av: 

De blir först ut i Norden med fullfärgsskrivare från HP

3D Center gjorde nyligen sin första installation i Norden av en HP Multi Jet Fusion 580 hos en svensk servicebyrå. – Fullfärgsfunktionen skapar också helt nya och unika möjligheter när det kommer till additiv tillverkning, säger Martin Ericson, teknisk säljare på IVG Engineering.

Publicerat av: 

Protech firar nyinstallation

Protech firar installationen av tre nya enheter från Desktop Metal Studio System+ på huvudkontoret i Stockholm. – Det är riktigt kul att vara igång, säger Kalle Grennfalk, försäljningsansvarig för Desktop Metal hos Protech. 

Publicerat av: