3D-mässa vill sprida kunskap om additiv tillverkning

Text:Camilla Buch
PUBLICERAD: 8 april 2016
evald_ottosson_3dmassa
Evald Ottosson, ordförande för branschorganisationen SVEAT, som var medarrangör till 3D-mässan på Xenter i Tumba i början av april.

I veckan höll branschföreningen för additiv tillverkning, SVEAT, tillsammans med YH-utbildningsanordnaren Xenter en tvådagars 3D-mässa. Dag ett riktade sig mot företag, akademi och institut medan dag två var öppen för allmänheten.

Under dagarna hölls seminarier kring additiv teknik och tillverkning, och i samband med dessa hölls en utställning med SVEAT:s medlemmar. 3dp.se har talat med Evald Ottosson, ordförande på SVEAT, och Jan Sätherlund, utbildningsledare på Xenter.

Varför håller ni det här eventet?

– Främst för att sprida kunskap och intresse kring additiv tillverkning. En gemensam ståndpunkt från talarna här på eventet har varit att tekniken finns för att göra mycket spännande saker, det är kunskapen kring det som behövs, säger Evald Ottosson, ordförande i SVEAT och ägare av Protech.

– Vi ska ju visa vad 3D står för. Både för akademin och industrin, men också för allmänheten. Hit har det kommit människor inte bara från Stockholm, men hela landet, fyller utbildningsledare på Xenter Jan Sätherlund i.

Jan Sätherlund, utbildningsledare på Xenter i Tumba.
Jan Sätherlund, utbildningsledare på Xenter i Tumba.

Vilka svenska branscher riktar sig 3D-tekniken främst till?

– Det går inte att rikta in sig på bara en bransch, 3D-tekniken kan användas inom alla branscher som skapar fysiska produkter egentligen, säger Evald Ottosson.

Vad hade ni förväntningar på mässan? Hur tycker ni att det gick?

– Att vi får samla aktörerna för en bra konferens, helt enkelt. Vi hoppas ju på fler riktigt stora event i Sverige, sådana som vi ser utomlands, som samlar industrin istället för att splittra den. Jag tycker att dagen gått bra, men jag vill alltid ha mer och jag hoppas att det blir ett årligt event, avslutar Evald Ottosson.

 

 

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage