3D-mässa vill sprida kunskap om additiv tillverkning

Text:Camilla Buch
PUBLICERAD: 8 april 2016
evald_ottosson_3dmassa
Evald Ottosson, ordförande för branschorganisationen SVEAT, som var medarrangör till 3D-mässan på Xenter i Tumba i början av april.

I veckan höll branschföreningen för additiv tillverkning, SVEAT, tillsammans med YH-utbildningsanordnaren Xenter en tvådagars 3D-mässa. Dag ett riktade sig mot företag, akademi och institut medan dag två var öppen för allmänheten.

Under dagarna hölls seminarier kring additiv teknik och tillverkning, och i samband med dessa hölls en utställning med SVEAT:s medlemmar. 3dp.se har talat med Evald Ottosson, ordförande på SVEAT, och Jan Sätherlund, utbildningsledare på Xenter.

Varför håller ni det här eventet?

– Främst för att sprida kunskap och intresse kring additiv tillverkning. En gemensam ståndpunkt från talarna här på eventet har varit att tekniken finns för att göra mycket spännande saker, det är kunskapen kring det som behövs, säger Evald Ottosson, ordförande i SVEAT och ägare av Protech.

– Vi ska ju visa vad 3D står för. Både för akademin och industrin, men också för allmänheten. Hit har det kommit människor inte bara från Stockholm, men hela landet, fyller utbildningsledare på Xenter Jan Sätherlund i.

Jan Sätherlund, utbildningsledare på Xenter i Tumba.
Jan Sätherlund, utbildningsledare på Xenter i Tumba.

Vilka svenska branscher riktar sig 3D-tekniken främst till?

– Det går inte att rikta in sig på bara en bransch, 3D-tekniken kan användas inom alla branscher som skapar fysiska produkter egentligen, säger Evald Ottosson.

Vad hade ni förväntningar på mässan? Hur tycker ni att det gick?

– Att vi får samla aktörerna för en bra konferens, helt enkelt. Vi hoppas ju på fler riktigt stora event i Sverige, sådana som vi ser utomlands, som samlar industrin istället för att splittra den. Jag tycker att dagen gått bra, men jag vill alltid ha mer och jag hoppas att det blir ett årligt event, avslutar Evald Ottosson.

 

 

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two