Läkare utan gränser bygger 3d-sjukhus

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 8 april 2016

3dp_doctorswithoutborders_3dp_hospital_1-e1460112709668Läkare utan gränser är en av världens mest kända och respekterade hjälporganisationer. Syftet är att rädda liv och lindra nöd där det behövs som mest – oftast i krigszoner eller områden som drabbats av omfattande naturkatastrofer som jordbävningar, torka, översvämningar och orkaner.

För att effektivisera sina insatser, exempelvis uppbyggnad av ett fältsjukhus, har Läkare utan gränser tagit 3d-teknik och virtual reality till sin hjälp. När planeringen av operations- och sjuksalar samt förråd och andra byggnader är klara skrivs förslaget ut i 3d. Med hjälp av VR-teknik kan man sedan navigera sig runt i byggnaderna.

På så sätt får man en tydligare bild av hur sjukhuset kommer att fungera i skarpt läge samtidigt som man därefter kan göra eventuella nödvändiga förändringar.

Det nya arbetssättet användes första gången när ett fältsjukhus byggdes upp i Filippinerna i samband med att landet drabbades av en tyfon som ödelade stora områden med många svårt skadade människor som följd. Erfarenheterna från Filippinerna kommer fortsättningsvis att användas vid kommande insatser.

3dp_doctorswithoutborders_cantahay_hospital_model

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage