Proto Labs breddar maskinparken i Norden

protolabs

Förra året köpte amerikanska servicebyrån Proto Labs valda delar av Alphaform-koncernen. Nu är den nordiska delen på banan och man har gjort flera stora investeringar i ny teknik,

I Finland har man till exempel installerat två nya ProJet 6000 HD-skrivare. Dessa högdefinitionskrivare klarar 0,05 millimeters lagertjocklek och ytterst små detaljer. Upplösningen ligger på är 0,1millimeter (Normal) eller 0,05 millimeter (HD) och bägge upplösningar finns tillgängliga enligt kundens önskemål. ProJet 6000 HD-maskinerna har en byggyta på 250 x 250 x 250 millimeter.

ProJet-maskinerna kör för tillfället materialen SL Black och SL Impact. Dessa utökar materialutbudet från de som redan är i produktion. WaterShed (transparent ABS- och PC-emulerande material), ProtoGen (högre temperaturtålighet), Accura Xtreme (bra slaghållfasthet), PerFORM (extrem temperaturtålighet och vridstyvhet). Även andra SLA-material finns.

SL Black är ett svart, tåligt material för testbehov inom elektronikindustrin. Detaljerna ska bli  skarpa, måttriktiga och har en mycket slät yta direkt ur maskinen, enligt Proto Labs. Den yta som behöver stödas blir dock sämre än de andra på grund av att stödstruktur måste tas bort.

SL Impact är ett vitt, slagtåligt material för funktionella prototyper. Materialet ska passa väl för montage-tester samt snap-fit-lösningar. Det ska också vara slagtåligt och klarar borrning och installation av bussningar.

För tillfället kör Proto Labs i Finland 4 x SLA250, 3 x SLA350, 13 x MAX600, 3 x iPro8000 och 5 x ProJet 6000 HD SL-maskiner i ett antal olika material.

Proto Labs i Finland har också utökat sin maskinpark i Finland med en EOS P385 lasersintringsmaskin. Maskinen kör i första hand PA2200, en ren polyamid (nylon), men har även kapacitet att köra den något styvare PA3200GF, en glasfiberförstärkt polyamid.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: