Proto Labs breddar maskinparken i Norden

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 11 april 2016

protolabs

Förra året köpte amerikanska servicebyrån Proto Labs valda delar av Alphaform-koncernen. Nu är den nordiska delen på banan och man har gjort flera stora investeringar i ny teknik,

I Finland har man till exempel installerat två nya ProJet 6000 HD-skrivare. Dessa högdefinitionskrivare klarar 0,05 millimeters lagertjocklek och ytterst små detaljer. Upplösningen ligger på är 0,1millimeter (Normal) eller 0,05 millimeter (HD) och bägge upplösningar finns tillgängliga enligt kundens önskemål. ProJet 6000 HD-maskinerna har en byggyta på 250 x 250 x 250 millimeter.

ProJet-maskinerna kör för tillfället materialen SL Black och SL Impact. Dessa utökar materialutbudet från de som redan är i produktion. WaterShed (transparent ABS- och PC-emulerande material), ProtoGen (högre temperaturtålighet), Accura Xtreme (bra slaghållfasthet), PerFORM (extrem temperaturtålighet och vridstyvhet). Även andra SLA-material finns.

SL Black är ett svart, tåligt material för testbehov inom elektronikindustrin. Detaljerna ska bli  skarpa, måttriktiga och har en mycket slät yta direkt ur maskinen, enligt Proto Labs. Den yta som behöver stödas blir dock sämre än de andra på grund av att stödstruktur måste tas bort.

SL Impact är ett vitt, slagtåligt material för funktionella prototyper. Materialet ska passa väl för montage-tester samt snap-fit-lösningar. Det ska också vara slagtåligt och klarar borrning och installation av bussningar.

För tillfället kör Proto Labs i Finland 4 x SLA250, 3 x SLA350, 13 x MAX600, 3 x iPro8000 och 5 x ProJet 6000 HD SL-maskiner i ett antal olika material.

Proto Labs i Finland har också utökat sin maskinpark i Finland med en EOS P385 lasersintringsmaskin. Maskinen kör i första hand PA2200, en ren polyamid (nylon), men har även kapacitet att köra den något styvare PA3200GF, en glasfiberförstärkt polyamid.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage