Proto Labs breddar maskinparken i Norden

protolabs

Förra året köpte amerikanska servicebyrån Proto Labs valda delar av Alphaform-koncernen. Nu är den nordiska delen på banan och man har gjort flera stora investeringar i ny teknik,

I Finland har man till exempel installerat två nya ProJet 6000 HD-skrivare. Dessa högdefinitionskrivare klarar 0,05 millimeters lagertjocklek och ytterst små detaljer. Upplösningen ligger på är 0,1millimeter (Normal) eller 0,05 millimeter (HD) och bägge upplösningar finns tillgängliga enligt kundens önskemål. ProJet 6000 HD-maskinerna har en byggyta på 250 x 250 x 250 millimeter.

ProJet-maskinerna kör för tillfället materialen SL Black och SL Impact. Dessa utökar materialutbudet från de som redan är i produktion. WaterShed (transparent ABS- och PC-emulerande material), ProtoGen (högre temperaturtålighet), Accura Xtreme (bra slaghållfasthet), PerFORM (extrem temperaturtålighet och vridstyvhet). Även andra SLA-material finns.

SL Black är ett svart, tåligt material för testbehov inom elektronikindustrin. Detaljerna ska bli  skarpa, måttriktiga och har en mycket slät yta direkt ur maskinen, enligt Proto Labs. Den yta som behöver stödas blir dock sämre än de andra på grund av att stödstruktur måste tas bort.

SL Impact är ett vitt, slagtåligt material för funktionella prototyper. Materialet ska passa väl för montage-tester samt snap-fit-lösningar. Det ska också vara slagtåligt och klarar borrning och installation av bussningar.

För tillfället kör Proto Labs i Finland 4 x SLA250, 3 x SLA350, 13 x MAX600, 3 x iPro8000 och 5 x ProJet 6000 HD SL-maskiner i ett antal olika material.

Proto Labs i Finland har också utökat sin maskinpark i Finland med en EOS P385 lasersintringsmaskin. Maskinen kör i första hand PA2200, en ren polyamid (nylon), men har även kapacitet att köra den något styvare PA3200GF, en glasfiberförstärkt polyamid.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arno Held om att investera i AM-startups

– Ett av de vanligaste misstagen är till exempel att välja fel affärsänglar och ge dem för många aktier, säger Arno Held från AM Ventures Holding. Daniel Ljungstig från 3DVerkstan har intervjuat Arno Held för att djupdyka i hur ett startup-företag blir framgångsrikt.

Publicerat av: 

HP tackar nej till Xerox

I början av november skrev 3dp att Xerox gjort ett inofficiellt erbjudande om att köpa HP. Nu rapporteras det att HP däremot avvisat erbjudandet.

Publicerat av: 

Supexduplext och diamant hos Sandvik

Uppåt, uppåt, uppåt. Det är dit den additiva tekniken är påväg, berättade Mikael Schuisky i Sandviks monter på Formnext, där både den 3d-printade diamanten och gitarren var på plats.

Publicerat av: 

Automation i fokus på Formnext

Ett helt automatiserat arbetsflöde i hela den additiva tillverkningsprocessen är fortfarande ofullständig, menar Additive Manufacturing Technologies, som nu gör ett försök att ändra på detta.

Publicerat av: 

Mässdebut blev succé

Det blev debut för BLB Industries på årets Formnext-mässa, där företaget även avslöjade att de tar in en ny delägare. – Vi har tagit bolaget till en viss nivå och nu är det dags för nästa, säger Stefan Ek, vd på BLB Industries. 

Publicerat av: 

Mässa bjuder på premiärer

Fler än 800 utställare är på plats under Formnext-mässan i Frankfurt som pågår 19–22 november. Mässan är ett ledande event för den additiva tillverkningsbranschen och täcker in allt från programvara till efterbehandling.

Publicerat av: 

Metall i centrum hos
3d-teknikleverantör

Protech fortsätter sin satsning på metall. Under året har företaget börjat sälja 3d-skrivare från Desktop Metal och Xact Metal – två maskiner som båda gick att spana in i Protechs monter under Elmia Subcontractor. 

Publicerat av: 

Lasertech växlar upp

Lasertech växlar upp sin kapacitet inom additiv tillverkning. – Vi har investerat i ny teknik och nya maskiner. En kapacitetsökning helt enkelt, säger platschef Jonas Spalin.

Publicerat av: