Artros är ett tilltagande problem, framför allt i västvärlden med en snabbt växande äldre befolkning. För de som drabbas innebär det stela, ömmande och värkande leder och vanligtvis ett livslångt lidande som i bästa fall kan lindras med hjälp av cortison och värktabletter.
Men nu kan en lösning eller åtminstone ett steg på väg mot en lösning vara på väg. Ett europeiskt forskningsprojekt, som fått namnet Restoration, har under fyra år arbetat med att ta fram 3d-tillverkade implantat tillverkade i biokeramiska material som ska kunna användas för att reparera exempelvis knäleder och ryggkotor.
Resultatet av forskningen visar på stora möjligheter och det finns ett stort intresse från flera medicintekniska företag. Bland annat har brittiska JRI Ortopaedics som sedan tidigare tillverkar ortopediska implantat utvecklat en ny metod som bygger på den nyligen publicerade forskningen.
Metoden bygger på att de delar som är förslitna ersätts med implantat som byggs upp av biokeramiska material och 3d-skrivarteknik. Det biokeramiska materialet har egenskaper som visat sig ligga nära kroppens eget och på så att minskar risken för avstötning. Genom att använda 3d-skrivarteknik kan implantaten skräddarsys för att passa varje enskild patient. Med den här tekniken kan man fördröja eller helt utesluta behovet av att byta exempelvis en hel knäled.
Artros och benskörhet utgör en tung belastning för dagens sjukvård och innebär ofta lång konvalescenstid. Men med hjälp av de nyutvecklade 3d-tillverkade implantaten kan både tiden för själva det ortopediska ingreppet och tiden för konvalescens minska påtagligt. Inte sällan kan patienten lämna sjukhuset redan samma dag som ingreppet utförs.