Ny metod för att behandla artros

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 14 april 2016

3d-printed-bioceramic-implants-for-bone-repair-enter-market-soon2[1]

Artros är ett tilltagande problem, framför allt i västvärlden med en snabbt växande äldre befolkning. För de som drabbas innebär det stela, ömmande och värkande leder och vanligtvis ett livslångt lidande som i bästa fall kan lindras med hjälp av cortison och värktabletter.

Men nu kan en lösning eller åtminstone ett steg på väg mot en lösning vara på väg. Ett europeiskt forskningsprojekt, som fått namnet Restoration, har under fyra år arbetat med att ta fram 3d-tillverkade implantat tillverkade i biokeramiska material som ska kunna användas för att reparera exempelvis knäleder och ryggkotor.

Resultatet av forskningen visar på stora möjligheter och det finns ett stort intresse från flera medicintekniska företag. Bland annat har brittiska JRI Ortopaedics som sedan tidigare tillverkar ortopediska implantat utvecklat en ny metod som bygger på den nyligen publicerade forskningen.

Metoden bygger på att de delar som är förslitna ersätts med implantat som byggs upp av biokeramiska material och 3d-skrivarteknik. Det biokeramiska materialet har egenskaper som visat sig ligga nära kroppens eget och på så att minskar risken för avstötning. Genom att använda 3d-skrivarteknik kan implantaten skräddarsys för att passa varje enskild patient. Med den här tekniken kan man fördröja eller helt utesluta behovet av att byta exempelvis en hel knäled.

Artros och benskörhet utgör en tung belastning för dagens sjukvård och innebär ofta lång konvalescenstid. Men med hjälp av de nyutvecklade 3d-tillverkade implantaten kan både tiden för själva det ortopediska ingreppet och tiden för konvalescens minska påtagligt. Inte sällan kan patienten lämna sjukhuset redan samma dag som ingreppet utförs.

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF