Exklusiv titanklocka tillverkas med 3d-skrivare

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 18 april 2016

watchKnappas kunde Giovanni Panerai ana att hans klockor skulle bli bland de första att tillverkas i 3d-teknik när han satte upp sin lilla fabrik i Florens för över 150 år sedan.

Reda från början satsade man på kvalitetsklockor och andra instrument för den italienska marinen. Men det skulle dröja fram till strax före millennieskiftet innan Officine Panerai introducerade en serie exklusiva armbandsur i liten limiterad upplaga som snabbt drog till sig intresse från en internationell publik med gott om pengar på bankkontot.

I dagarna har Officine Panerai lanserat sin första klocka som tillverkats med hjälp av 3d-teknik. Modellen det handlar om har det inte helt korta namnet ”Lo Scienziato Luminor 1950 Tourbillon GT Titano” och sägs ”kombinera ny teknik med klassisk design”.

Vad klockan kostar framgår dock inte. Men en sak är säker: den lär inte vara billig. Men å andra sidan får man en klocka med tourbillon (en funktion som minskar gravitationens påverkan) och som kan visa tiden för två tidszoner samtidigt samt en klocka som inte väger stort mer än en fjäder.

Och kanske viktigast av allt, en klocka som inte många andra kan glänsa med runt handleden.

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1