Arkitekturvärlden riktar blickarna mot 3d-skrivartekniken

3dpbuild_conf_main

Premiären av konferensen 3dp Build gick av stapeln den 20 april i Stockholm. De inbjudna talarna gick igenom allt från hur man med en egen inhouse-maskin snabbt kunde ta fram modeller, forskning inom cellulosabaserade 3d-skrivarmaterial och planer på att kombinera form och funktion i 3d-utskrivna byggnader, till digitalisering och fullskaliga betongskrivare.

Konferensens keynote-talare var Jonas Runberger, arkitekt och professor på KTH i Stockholm. Han tog upp ett stort antal exempel på hur 3d-skrivartekniken redan idag används och var utmaningarna ligger. Flera projekt är fortfarande på forskningsstadiet, men det finns ett stort antal entreprenörer som gjort utförliga tester med tekniken. Även NASA experimenterar med 3d-skrivarteknik; ISS-rymdstationen har idag en egen 3d-skrivare, men det finns även idéer på att 3d-skriva byggnader på månen och i förlängningen på planeten Mars.

Casper Rosén på 3D Center försåg besökarna med en teknisk genomgång av de olika 3d-skrivarteknikerna på marknaden, hur de används och vilka för- och nackdelar de har. En viktig fråga som lyftes här var miljöaspekten. Om arkitektbyråerna ska ha egna desktopmaskiner på sina kontor måste man ha en tydlig bild över eventuella ångor och materialpartiklar som vi kan exponeras för.

David Andréen, arkitekt och doktorand på Lunds Tekniska Högskola, har i sin forskning studerat termitsamhällen för att dra lärdomar om hur termiter kombinerar material, form och funktion i utformningen av sina boningar. Hur kan till exempel form och material påverka luftflöden, luftfuktighet och vattenavvisning?. Överfört till teknikens värld handlar det om hur vi kan skapa mervärde av den geometriska komplexitet som 3d-skrivartekniken erbjuder.

Linda Nyström är projektledare för forskningsprojektet +Project. De håller till på Umeå universitet och samverkansplattformen Sliperiet. Målet med forskningen är att fram till 2018 undersöka hur vi kan använda restströmmar från skogsindustrin för att ta fram nya material och tillverkningsmetoder för byggvärlden. De har en testskrivare på 1,5 x 2 meter som snart är färdig och där man ska testa olika cellulosabaserade material för storskaliga utskrifter.

Spotscale är en svensk startup som går från klarhet till klarhet. Företaget har kärnkompetens inom bildbehandling och har utvecklat ett koncept för digitalisering av byggnader och geografiska platser. De kombinerar bland annat drönare, högupplöst kamerateknik och avancerade algoritmer för att ta fram högupplösta 3d-modeller som kan 3d-skrivas. Man har redan kunder i arkitektvärlden, men även amerikanska spelföretag som behöver rekvisita till actionspel.

På arkitektbyrån Sweco använder Henrik Bejmar en egen FDM-skrivare för att ta fram modeller. Han blev rejält uppmärksammad efter att ha utvecklat en stor modell över en helt ny stadsdel i Columbo, Sri Lanka. Han menar att de främsta fördelarna är att snabbt kunna ta fram en modell, medan han skissar på nästa version i datorn. Nästa steg i utvecklingen är att kunna skala upp tekniken för större format, menar han.

Daniel Monsén på Monsén Arkitekter avskyr minimalism. Som en motreaktion har han myntat begreppet Super Deco – ett sätt att utsmycka och dekorera superminimalistiska byggnader och ge byggnaderna en storytelling som folk kommer ihåg. Hans första Super Deco-projekt var något av en rysare. Byrån fick en beställning på fasaddekorationer till ett flerfamiljshus i Uppsala med extremt kort deadline. Det löste man genom att snabbt köpa in en FDM-maskin med en byggyta på 80 x 80 centimeter och sedan skriva ut gjutformar som man gjöt fasadelementen i. Totalt handlade det om över 400 element som skulle vara levererade på fyra veckor.

Sist ut var finska startupen Fimatec. Företaget har utvecklat en avancerad prototyp av en fullskalig betongskrivare som kombinerar extrudering med robotteknik för att kunna producera avancerade betongelement direkt på byggarbetsplatsen. Tekniken kommer att lanseras senare i år.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

En kommentar till “Arkitekturvärlden riktar blickarna mot 3d-skrivartekniken”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Postnord köper 3d-skrivare från HP

Postnord stärker sin 3d-printverksamhet med en ny 3d-skrivare från HP. – Med den här tekniken kan vi effektivisera hela leverantörskedjan och kapa hela steg i distributionen, säger Tomas Lundström, Head of 3D på PostNord Strålfors.

Publicerat av: 

Mindre plast – fler brädor

Ett franskt företag vid namn Hexa Surfboard har satsat helhjärtat på att designa och 3d-printa miljövänliga surfbrädor. Målet är att minska plasten i haven.

Publicerat av: 

Raplas vd: ”Många försöker hitta en lösning på problem som inte finns”

3d-skrivartillverkaren Raplas växer sig starkare på marknaden och säljer allt fler 3d-skrivare i bland annat Nordeuropa. 3dp har träffat Raplas grundare för att prata mer om hur företaget startades och hur det har utvecklats sedan dess.

Publicerat av: 

Det ska hjälpa patienter att andas

3d-printade patientspecifika stentar godkänns av US Food and Drug Administration (FDA). – Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp, säger doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic som står bakom innovationen. 

Publicerat av: 

Trender inom 3d-printing 2020

HP släpper en rapport med vad de förutspår kommer bli 8 nyckeltrender för år 2020 inom 3d-printing. På listan finns bland annat automatiserade flöden, spårbara delar, fler studenter och växande marknad för skor, glasögon och dental.

Publicerat av: 

Snart kan du äta 3d-printad fisk till middag

Tidningen The San Diego Union-Tribune rapporterade nyligen om att Foodtechföretaget BlueNalu i San Diego, USA, med hjälp av cellvävnad har lyckats 3d-printa labbodlad fisk. Något som kan finnas på marknaden inom två år.

Publicerat av: 

3d-världen sörjer SLS-pionjär

3d-printingsamhället sörjer bortgången av Carl Robert Deckard, uppfinnaren av tekniken Selektiv laser sintring. Han var en pionjär inom additiv tillverkning och ägde hela 27 patent.

Publicerat av: 

EOS: ”Intresset för 3d-printing med polymerer ökar”

Additiv tillverkning med olika plastmaterial blir alltmer populärt i serieproduktion, skriver EOS i ett pressmeddelande. Enligt företaget är drivkraften bakom ökningen möjligheten att gång på gång kunna tillverka högkvalitativa delar.

Publicerat av: 

3DVerkstan breddar produktportföljen

Svenska 3DVerkstan och finska miniFactory inleder ett nytt samarbete. – Vi är väldigt glada att nu kunna erbjuda miniFactory Ultra-systemet till våra kunder, säger Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Hälsorisker med 3d-printing i fokus

Ett nytt projekt beviljas drygt fyra miljoner för att utforska vilka effekter partiklar från additiv tillverkning har på hälsan. – Vi måste förstå hur påverkan på människa och miljö faktiskt ser ut, säger Kim Färnlund, metallurg och skyddsombud på AMEXCI.

Publicerat av: