Dentalmaterial till Formlabs desktop-skrivare

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 21 april 2016

formlabs_dental_resin

3d-skrivarleverantören Formlabs har släppt ett nytt material för dentalapplikationer med namnet Dental SG Resin. Det nya materialet är utvecklat särskilt för kirurgiguider och är Class 1-certifierat enligt amerikanska FDA, Food and Drug Administration. Det innebär att man enligt Formlabs ska kunna 3d-skriva guider i en Formlabs Form 2-maskin.

– Vi har sett ett otroligt intresse i dentalbranschen för Form2 sedan lanseringen i höstas, säger Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan som är nordisk distributör av Formlabs. Mer eller mindre alla Sveriges större dentallabb har nu minst en Form2 för att skapa studiemodeller och arbetsmodeller. Ett biokompatibelt material har varit väldigt efterfrågat för att bland annat kunna skapa kirurgiska guider. Det pågår just nu en transformation inom tandteknik som är väldigt spännande att få vara en del av.

Det biokompatibla Dental SG kan köpas via Formlabs webbutik. Materialet kommer även att finnas tillgängligt hos Denthouse, specialist inom tandteknik och svensk återförsäljare av Formlabs.

Formlabs har även uppdaterat sina material Clear, Black, Flexible och Tough. På materialsidan släpper man nu också ett verktyg, Materials Manager, som ska göra det möjligt för användare att få större koll på materialanvändning och förenkla byte av material.

 

 

Läs vidare

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Xact Metal inleder partnerskap med Uddeholm

Xact Metal har inlett ett samarbete med Uddeholm avseende stålpulvret Corrax Tool Steel Powder för additiv tillverkning. Detta för att kunna expandera inom form- och verktygsindustrin.
Xact-Metal-Uddeholm-PR

Massivit lanserar nya material med Sika

Massivit har ingått ett strategiskt partnerskap med Sika. Tillsammans ska de sälja och marknadsföra specialresin för verktygsapplikationer som produceras i Massivit 10000-serien. 
Massivit-10000-G-Additive-Manufacturing-System

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage