Höganäs lanserar 3d-skrivare på den öppna marknaden

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 21 april 2016

2967HOGA_0005N

Inom kort kommer Höganäs att gå in på 3d-skrivarmarknaden med en skrivare särskilt utvecklad för företag som tillverkar små detaljer med komplicerade former.

Höganäs är specialister på additiv tillverkning av små komponenter med komplicerade former, hög detaljrikedom och fina ytor. Tekniken för denna typ av tillverkning marknadsförs under namnet Digital Metal.

– Hittills har vi fungerat som legotillverkare till andra, men nu planerar vi att ta nästa steg, att lansera vår 3d-skrivare på den öppna marknaden, säger Ralf Carlström som är chef för området additiv tillverkning inom Höganäskoncernen.

– Introduktionen sker inom den närmaste framtiden och målet är att inom ett år ha ett flertal maskiner ute hos olika kunder. Eftersom det är en relativt stor investering handlar det främst om större företag eller företag som har en specifik produkt med stor efterfrågan.

– Vi ser att det finns ett stort intresse från industrin generellt, men också från företag verksamma inom dental- och medicinteknik. Fördelen med vår teknik jämfört med andra liknande är att tillverkningen går betydligt snabbare samtidigt som den ger en bättre slutfinish.

Som om ovanstående satsning inte vore tillräcklig har Höganäs i dagarna även kvalificerat ett nytt metallpulver för 3d-skrivarteknik.

– Förutom 3-16L erbjuds nu även 17-4PH, som det nya materialet kallas, vilket innebär ännu bättre egenskaper i form av ökad hårdhet och bättre hållfasthet. 17-4PH ger en god kombination av hållfasthet och korrosionsegenskaper, avslutar Ralf Carlström.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage