Höganäs lanserar 3d-skrivare på den öppna marknaden

2967HOGA_0005N

Inom kort kommer Höganäs att gå in på 3d-skrivarmarknaden med en skrivare särskilt utvecklad för företag som tillverkar små detaljer med komplicerade former.

Höganäs är specialister på additiv tillverkning av små komponenter med komplicerade former, hög detaljrikedom och fina ytor. Tekniken för denna typ av tillverkning marknadsförs under namnet Digital Metal.

– Hittills har vi fungerat som legotillverkare till andra, men nu planerar vi att ta nästa steg, att lansera vår 3d-skrivare på den öppna marknaden, säger Ralf Carlström som är chef för området additiv tillverkning inom Höganäskoncernen.

– Introduktionen sker inom den närmaste framtiden och målet är att inom ett år ha ett flertal maskiner ute hos olika kunder. Eftersom det är en relativt stor investering handlar det främst om större företag eller företag som har en specifik produkt med stor efterfrågan.

– Vi ser att det finns ett stort intresse från industrin generellt, men också från företag verksamma inom dental- och medicinteknik. Fördelen med vår teknik jämfört med andra liknande är att tillverkningen går betydligt snabbare samtidigt som den ger en bättre slutfinish.

Som om ovanstående satsning inte vore tillräcklig har Höganäs i dagarna även kvalificerat ett nytt metallpulver för 3d-skrivarteknik.

– Förutom 3-16L erbjuds nu även 17-4PH, som det nya materialet kallas, vilket innebär ännu bättre egenskaper i form av ökad hårdhet och bättre hållfasthet. 17-4PH ger en god kombination av hållfasthet och korrosionsegenskaper, avslutar Ralf Carlström.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: