Höganäs lanserar 3d-skrivare på den öppna marknaden

2967HOGA_0005N

Inom kort kommer Höganäs att gå in på 3d-skrivarmarknaden med en skrivare särskilt utvecklad för företag som tillverkar små detaljer med komplicerade former.

Höganäs är specialister på additiv tillverkning av små komponenter med komplicerade former, hög detaljrikedom och fina ytor. Tekniken för denna typ av tillverkning marknadsförs under namnet Digital Metal.

– Hittills har vi fungerat som legotillverkare till andra, men nu planerar vi att ta nästa steg, att lansera vår 3d-skrivare på den öppna marknaden, säger Ralf Carlström som är chef för området additiv tillverkning inom Höganäskoncernen.

– Introduktionen sker inom den närmaste framtiden och målet är att inom ett år ha ett flertal maskiner ute hos olika kunder. Eftersom det är en relativt stor investering handlar det främst om större företag eller företag som har en specifik produkt med stor efterfrågan.

– Vi ser att det finns ett stort intresse från industrin generellt, men också från företag verksamma inom dental- och medicinteknik. Fördelen med vår teknik jämfört med andra liknande är att tillverkningen går betydligt snabbare samtidigt som den ger en bättre slutfinish.

Som om ovanstående satsning inte vore tillräcklig har Höganäs i dagarna även kvalificerat ett nytt metallpulver för 3d-skrivarteknik.

– Förutom 3-16L erbjuds nu även 17-4PH, som det nya materialet kallas, vilket innebär ännu bättre egenskaper i form av ökad hårdhet och bättre hållfasthet. 17-4PH ger en god kombination av hållfasthet och korrosionsegenskaper, avslutar Ralf Carlström.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Liten byggtank ska gynna materialforskning

Swerim har installerat en ny mindre byggtank för att kunna testa ännu fler legeringar för additiv tillverkning än tidigare. Nu ska det räcka med några deciliter material för att ta fram ett test av en ny legering. 

Publicerat av: 

Nexttech satsar på industriell skala

3d-skrivarcentret Nexttech i danska Kolding har installerat en ny 3d-skrivare för industriell tillverkning. Enligt PLM Group, som står bakom installationen, blir det den första maskinen ur HP:s senaste satsning på industriell tillverkning som tar plats i Norden. 

Publicerat av: 

3d-printade leksaker kan bidra till minskat matsvinn

Hur kan vi förbereda den yngre generationen för mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har tagit fram en rad leksaker som kan 3d-printas till barn, som ska representera potentiella maträtter från framtiden. 

Publicerat av: 

Prototal breddar med ny HP-skrivare

Prototal investerar i sin fjärde 3d-skrivare från HP samt tillhörande efterbehandling – för både ytbehandling och infärgning. – Serieproduktionen i HP-maskinerna ökar ständigt, säger Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Försvaret har 3d-print i sikte

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

Publicerat av: 

Digital Metal släpper superlegeringar

Digital Metal släpper nu två nya extra starka legeringar för sin binder jetting-teknik. – Vi har fått förfrågningar om detta material från ett flertal stora företag, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: 

Nätverk ska boosta kvinnor i industrin

Ett nytt nätverk ska lyfta kvinnor inom industrin och på så sätt även bidra till företagens framgång. Ett 50-tal kvinnor samlades därför den 3 september i Örebro för föreläsningar och inspiration om framtidens teknikutveckling. 

Publicerat av: 

De blir först ut i Norden med fullfärgsskrivare från HP

3D Center gjorde nyligen sin första installation i Norden av en HP Multi Jet Fusion 580 hos en svensk servicebyrå. – Fullfärgsfunktionen skapar också helt nya och unika möjligheter när det kommer till additiv tillverkning, säger Martin Ericson, teknisk säljare på IVG Engineering.

Publicerat av: 

Protech firar nyinstallation

Protech firar installationen av tre nya enheter från Desktop Metal Studio System+ på huvudkontoret i Stockholm. – Det är riktigt kul att vara igång, säger Kalle Grennfalk, försäljningsansvarig för Desktop Metal hos Protech. 

Publicerat av: