Höganäs lanserar 3d-skrivare på den öppna marknaden

2967HOGA_0005N

Inom kort kommer Höganäs att gå in på 3d-skrivarmarknaden med en skrivare särskilt utvecklad för företag som tillverkar små detaljer med komplicerade former.

Höganäs är specialister på additiv tillverkning av små komponenter med komplicerade former, hög detaljrikedom och fina ytor. Tekniken för denna typ av tillverkning marknadsförs under namnet Digital Metal.

– Hittills har vi fungerat som legotillverkare till andra, men nu planerar vi att ta nästa steg, att lansera vår 3d-skrivare på den öppna marknaden, säger Ralf Carlström som är chef för området additiv tillverkning inom Höganäskoncernen.

– Introduktionen sker inom den närmaste framtiden och målet är att inom ett år ha ett flertal maskiner ute hos olika kunder. Eftersom det är en relativt stor investering handlar det främst om större företag eller företag som har en specifik produkt med stor efterfrågan.

– Vi ser att det finns ett stort intresse från industrin generellt, men också från företag verksamma inom dental- och medicinteknik. Fördelen med vår teknik jämfört med andra liknande är att tillverkningen går betydligt snabbare samtidigt som den ger en bättre slutfinish.

Som om ovanstående satsning inte vore tillräcklig har Höganäs i dagarna även kvalificerat ett nytt metallpulver för 3d-skrivarteknik.

– Förutom 3-16L erbjuds nu även 17-4PH, som det nya materialet kallas, vilket innebär ännu bättre egenskaper i form av ökad hårdhet och bättre hållfasthet. 17-4PH ger en god kombination av hållfasthet och korrosionsegenskaper, avslutar Ralf Carlström.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: 

Miljövänlig kajak 3d-printas på båtmässa

Melker of Sweden ska 3d-printa en kajak av kaffesäckar på Båtmässan i Göteborg, den 5 februari. – Vi vill förstås inspirera till ett mer hållbart sätt att tillverka den här typen av produkter, säger Pelle Stafshede, grundare av Melker of Sweden.

Publicerat av: 

Coronavirus stoppar mässa

Efter att Coronaviruset i Kina utbrutit skjuter man nu fram tiden för en asiatisk mässa för verktyg, bearbetningsmaskiner och additiv tillverkning.

Publicerat av: 

Rapport visar positiva procent

En ny rapport från analysföretaget Dimension research visar en ljus framtid för additiv tillverkning. Dock råder det en viss frustration kring materialkostnader och tillgänglighet…

Publicerat av: