5-årig flicka får handprotes tillverkad med 3d-skrivarteknik

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 22 april 2016

scanning

Att använda 3d-skrivarteknik har blivit allt vanligt inte minst inom hälso- och sjukvården. Bara på de senaste åren har många nya, och ofta revolutionerande, applikationer sett dagens ljus.

En av de mer hjärtknipande handlar om Emmy Hoffman, en liten 5-åring i Exton, Pennsylvania, som föddes med outvecklade fingrar på höger hand. Nu ska hon få en ny hand i form av en protes som är tillverkad med hjälp av 3d-skrivarteknik.

Bakom den nya tekniken för att tillverka 3d-skriva proteser står sjukvårdsföretaget Abillity Prosthetics och ett team handkirurger.

Fördelarna är flera. Proteser som framställs med 3d-teknik kan göras med mycket större noggrannhet och bättre passform än traditionella proteser. Protesens utseende kan också individanpassas så att den liknar den andra handen i både färg och form. Resultatet blir så bra att skillnaden knappast är synbar. Dessutom tar själva tillverkningen betydligt kortare tid jämfört med tidigare metoder.

Men viktigast är ändå att protesen kan förses med teknik som gör det möjligt att röra exempelvis fingerlederna. Protesen är dessutom lätt att sätta på och ta av, även för ett litet barn. I takt med att barnet som får en protes växer, likt Emmy, gör man helt enkelt en ny skanning av handen, för att sedan skriva ut en ny protes.

Att tillverka en protes med 3d-teknik kommer, när tekniken utvecklats ytterligare och fått större spridning, att kosta betydligt mindre än dagens proteser.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage