Palmyra återskapas med hjälp av 3d-teknik

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 22 april 2016

Temple_of_Bel,_Palmyra_02Ruinstaden Palmyra som skadats allvarligt kraftigt under det syriska inbördeskriget kommer att återfå mycket av sin forna glans.

Staden, som återfinns på UNESCO:s världsarvslista, räknas som en av de främsta kvarvarande lämningarna från antiken. Delar av staden med sina ovärderliga kulturskatter förstördes delvis när terrororganisationen IS erövrade staden för drygt ett halvår sedan.

Efter att Palmyra återtagits i slutet av mars i år har ett restaureringsarbete redan påbörjats, och arkeologer menar att skadorna dels är betydligt mindre än vad man först trodde, dels att man kommer att kunna återskapa merparten av det som förstörts.

Som en del av restaureringsarbetet kommer fem av de mest skadade monumenten i Palmyra att skannas med hjälp av 3d-teknik under ledning av det franska företaget Iconem. Bland monumenten finns det berömda Beltemplet, en triumfbåge och en dalgång med ett stort antal gravar.

Skadorna ska dokumenteras med hjälp av en drönare som försetts med en 3d-skanner. Bilderna från drönaren jämförs sedan med tidigare tagna bilder och utifrån dessa får man en detaljrik uppfattning av hur omfattande skadorna är.

Slutligen skrivs de skannade monumenten ut som en 3d-modell och tanken är sedan att den ställs ut bredvid en liknande modell av hur de aktuella monumenten i Palmyra såg ut före IS-härjningar. Efter hand är det tänkt att hela det antika Palmyra ska dokumenteras på samma sätt.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage