Konstgjort hjärta tillverkat i 3d för hjärtforskningen framåt

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 25 april 2016

3d-printing-helps-polish-cybernetics-researchers-create-fully-functional-artificial-heart-1

Ett forskarteam vid Military University of Technology i Warszawa har tillsammans med ett annat team forskare vid Silesian University of Technology i Gliwice, i Polens sydvästra hörn, utvecklat prototypen till ett konstgjort hjärta med hjälp av 3d-skrivarteknik.

3d-tekniken har, liksom de flesta andra nya tekniker, sina förespråkare och skeptiker. Men särskilt inom ett område är de flesta överens om att 3d-tekniken har en stor potential: sjukvården. Bara under de senaste åren har olika forskarteam runt omkring i världen utvecklat nya framgångsrika modeller och metoder som bygger på 3d-skrivarteknik, exempelvis inom kirurgi och ortopedi.

När det gäller forskning inom området för hjärtkirurgi pågår ett flertal spännande forskningsprojekt. Ett av de mest intressant utförs av forskarteamen vid de båda polska universiteten, där man med hjälp av 3d-skrivarteknik utvecklat ett fungerande konstgjort hjärta för att man ska kunna genomföra experiment med artificiella nervsystem.

Genom att skriva ut hjärtmodellen i 3d har forskarteamet kunnat spara stora kostnader samtidigt som man kunnat utföra ett större antal experiment och tester jämfört med andra jämförbara metoder som normalt brukar användas.

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1