IKEA skapar morgondagens köttbulle med 3d-teknik

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 26 april 2016

Ikea_Tomorrows-Meatball_Lukas-Renlund_dezeen_936_3IKEA är känt över hela världen, inte bara för sina möbler utan också för att man serverar klassiska svenska köttbullar med gräddsås och lingonsylt i varuhusens restauranger.

Men hur ska köttbullarna kunna tryggas i en framtid där produktion av kött förväntas bli ett allt större miljö- och klimatproblem? Det är bara en av alla de frågor som man just nu sitter och funderar på i IKEA:s framtidslabb Space 10 i centrala Köpenhamn.

Redan i dag bor mer än hälften av världens befolkning i städer och om 30 år räknar man med att den siffran kommer att vara 70 procent. Fram till 2050 kommer efterfrågan på livsmedel att öka med lika mycket, inte minst när det gäller kött som blir allt mer eftertraktat i takt med att fler och fler människor i världen får ett ökat välstånd som inte minst återspeglas i nya konsumtionsmönster.

Att producera kött är resurskrävande, eftersom det kräver stora insatser för att odla foder samtidigt som det går åt mycket vatten. Dessutom bidrar köttproduktion på fler andra sätt negativt till klimatförändringar, bland annat atmosfärens uppvärmning och övergödning av hav som på sikt leder till döda havsbottnar och korallrev.

Några av förslag som forskare arbetar med och som man undersöker närmare på Space 10 handlar om exempelvis köttbullar som innehåller artificiellt kött eller är tillverkade av alger och insekter. Dessutom funderar man på om 3d-skrivarteknik kan användas vid själva tillverkningen.

För att få svar på frågan har IKEA medvetet valt att utgå från köttbullens form och storlek som man menar skulle lämpa sig väl för 3d-skrivarteknik när det handlar om att förvandla alternativa ingredienser som protein från alger, rödbetsblad eller larver och insekter till nyttiga och välsmakande maträtter.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1