IKEA är känt över hela världen, inte bara för sina möbler utan också för att man serverar klassiska svenska köttbullar med gräddsås och lingonsylt i varuhusens restauranger.
Men hur ska köttbullarna kunna tryggas i en framtid där produktion av kött förväntas bli ett allt större miljö- och klimatproblem? Det är bara en av alla de frågor som man just nu sitter och funderar på i IKEA:s framtidslabb Space 10 i centrala Köpenhamn.
Redan i dag bor mer än hälften av världens befolkning i städer och om 30 år räknar man med att den siffran kommer att vara 70 procent. Fram till 2050 kommer efterfrågan på livsmedel att öka med lika mycket, inte minst när det gäller kött som blir allt mer eftertraktat i takt med att fler och fler människor i världen får ett ökat välstånd som inte minst återspeglas i nya konsumtionsmönster.
Att producera kött är resurskrävande, eftersom det kräver stora insatser för att odla foder samtidigt som det går åt mycket vatten. Dessutom bidrar köttproduktion på fler andra sätt negativt till klimatförändringar, bland annat atmosfärens uppvärmning och övergödning av hav som på sikt leder till döda havsbottnar och korallrev.
Några av förslag som forskare arbetar med och som man undersöker närmare på Space 10 handlar om exempelvis köttbullar som innehåller artificiellt kött eller är tillverkade av alger och insekter. Dessutom funderar man på om 3d-skrivarteknik kan användas vid själva tillverkningen.
För att få svar på frågan har IKEA medvetet valt att utgå från köttbullens form och storlek som man menar skulle lämpa sig väl för 3d-skrivarteknik när det handlar om att förvandla alternativa ingredienser som protein från alger, rödbetsblad eller larver och insekter till nyttiga och välsmakande maträtter.