Många spännande möten på SmartGeometry i Göteborg

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 29 april 2016

Nano-Gyroids

För femtonde året i följd har SmartGeometry (SG) fört samman en internationell skara av innovatörer och pionjärer inom området arkitekturell design. Informationsteknologi har introducerat nya möjligheter även inom detta område och SG befinner sig i framkanten av att utforska dessa möjligheter. I år fick arkitekterna dessutom hjälp av experter från andra ämnesområden som till exempel kemi och kognitionsvetenskap. Syftet var att samarbeta kring några av arkitekturvärldens stora utmaningar.

Datorstödd design och digital tillverkning leder till förändringar i designprocessen såväl som i gränsdragningen mellan olika discipliner. Under SG 2016 fick därför praktiker och akademiker möjligheten att samverka vid och över gränserna för sina respektive områden. De fick möjlighet att utmana hur de arbetar, att låna och inspireras av varandra och på så vis samverka för att lösa komplexa och kopplade problem.

I år var Magicfirm Europe AB inbjudna för att stötta konferensen med ZYYX 3D-skrivare. Nio skrivare arbetade nästan dygnet runt och användes för en mängd olika syften i de olika klustren:

Nano-Gyroids”-klustret var ett samarbete mellan arkitekter och forskare inom kristallografi med syfte att föra kemiska nanostrukturer in i arkitekturens värld. Dessa strukturer realiserades och utvärderades sedan med hjälp av 3D skrivare.

I andra änden av skalan fanns “Calibrated Modelling”-klustret som använde 3D-skrivarna för att snabbt iterera fram olika komponenter som tillät dem att installera sina stora modeller i utställningshallen.

Syftet med “Sensory Detective”-klustret var att utforska dynamiken i hetta, fukt och luft i en så kallad atmosfärisk paviljong samt att designa tillhörande modulära arkitekturella element och utvärdera deras effekt. Den intrikata designen hos dessa element kunde realiseras med hjälp av 3D-skrivare.

“Atmospheric Delight” undersökte hur biometrisk data kan användas för att styra mikroklimatet i ett rum för att på så vis möta olika behov hos olika individer. I det här klustret användes 3D-skrivarna för att skapa komponenter, exempelvis höljen för Bitalino-kretsar och för att bygga lamphållare.

 

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1