Ankan Phillip är ingen tidningsanka

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 2 maj 2016

cga6quuweaa3vn6

I den amerikanska delstaten Wisconsin, närmare bestämt i den lilla staden Oshkosh, bor ankan Phillip. Men det är ingen anka vilken som helst. En del skulle säga otursförföljd, andra skulle säga att han är en riktig lyckoanka.

Av en eller annan anledning skadade han sina båda fötter så illa att han inte kunde gå, och där borde hans öde också för alltid ha varit beseglat. Men Phillip ”räddades” av Vicki Rabe-Harrison, en sann djurvän som tog sig an Phillips fall.

Efter att ha kontaktat veterinär utan att kunna få hjälp drog hon sig till minnes att hon hade läst att det var möjligt att göra proteser med hjälp av 3d-skrivarteknik. Så hon kontaktade en lärare på den lokala skolan där hon visste att man hade en 3d-skrivare. Efter diverse undersökningar och mätningar började tillverkningen av Phillips nya ankfötter. Själva tillverkningen tog inte mindre än 36 timmar, men resultatet blev i det närmaste perfekt, åtminstone sett ur en ankas horisont.

Bara några veckor efter att Phillip fått sina nya proteser, naturligtvis i rätt orange nyans, kan han gå nästan lika obehindrat som tidigare. Nu letar Vicki Rabe-Harrison efter en ny ankdamm där Phillip i fortsättningen kan få simma runt och snattra med de andra änderna om vad han varit med om.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage