Precisionsläkemedel skräddarsys med 3d-teknik i framtiden

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 2 maj 2016

3d-printed-drugs-uber-for-chemistry-lee-cronin

I en inte allt för avlägsen framtid kommer vi att få se allt mer individanpassade läkemedel. Det var kontentan av ett av de mest välbesökta seminarier som hölls vid den årliga 3d-teknikmässan i Norwalk, Connecticut, under förra veckan.

Den mänskliga biologin är komplicerad och variationen mellan människor är stor. Hur vi svarar på läkemedel och vilka komplikationer vi riskerar utveckla beror till stor del på vårt genetiska arv, Medan vissa patienter svarar mycket bra på sin behandling, svarar andra lite eller inte alls.

Det ideala hade naturligtvis varit om varje patient fått en individuell och skräddarsydd läkemedelsbehandling – det vill säga rätt preparat i rätt dos vid rätt tillfälle för optimal individuell effekt med hänsyn tagen till personens genetiska förutsättningar, förklarade den brittiske kemiprofessorn Lee Cronin.

Dagens läkemedel är utvecklade för att göra mesta möjliga nytta med minsta möjliga biverkan. Det innebär att de båda passar alla och ändå inte. Ingen människa är den andra lik och vi reagerar alla olika på olika substanser som kan ingå i ett läkemedel. Ett stort problem är därför de biverkningar som är förknippade med så gott som alla preparat.

Men genom att skräddarsy läkemedel utifrån varje enskild patients genetik kan man få fram läkemedel som är precisa och individanpassade. Och det är i det här sammanhanget 3d-skrivartekniken kommer in i bilden.

Från massproduktion av läkemedel i stora fabriker som sedan distribuera till sjukhus och apotek kan ett skifte vara på väg, åtminstone i en inte allt för avlägsen framtid, till mindre produktionsenheter som med 3d-skrivarteknik kan tillverka individuellt utprovade läkemedel ”på beställning”.

 På så sätt skulle man kunna utgå från patientens genetiska förutsättningar och samtidigt ta hänsyn till en rad andra individuella faktorer, exempelvis kön, ålder, vikt, allmänna kondition och eventuella andra läkemedel som patienten redan står på, och som kan interagera, motverka, det nya preparatets effekt.

Tillverkningen skulle i sin mest utvecklade form kunna ske ”in house” av farmakologer inne på sjukhusen eller de lokala apoteken, medan läkemedelsbolagen tillhandahåller den individanpassade recepturen, underströk professor Cronin.

Slutresultatet skulle bli ökad effektivitet i behandlingen, mindre biverkningar och därmed också en högre följsamhet, att patienten verkligen tar sin medicin enligt doktorns föreskrifter. Och viktigast av allt: i förlängningen friskare patienter.

Läs vidare

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Efter konkursen: Mycorena sålt till belgiskt bolag

Under sommaren kom nyheten att det Göteborgsbaserade food-tech-bolaget Mycorena ansökt om konkurs. Nu står det klart att belgiska Natural Plantbased Solutions köper konkursboet.
MYCORENA_NASA_1

Senaste nytt

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team