onsdag 20 januari – vecka 3
Gumball 3000 är ett årligen återkommande 480 mil långt internationellt rally med supersportbilar som äger rum på allmänna vägar, till visst bryderi för polisen vanliga trafikanter. Första gången rallyt kördes var 1999 och vissa etapper har körts bland annat i Sverige, senast förra året. Årets upplaga, det 19:e i raden, gick mellan Dublin och Bukarest.
I startfältet till årets Gumball 3000 fanns en bil som byggts speciellt för tillfället av svenska Caresto. Grunddesignen baseras på en bil hämtad från TV-spelet ”Arkham knight”, och har sedan försetts med den allra senaste tekniken. Bland annat sitter det en imponerande V 10-motor längst bak i bilen som kan leverera inte mindre än 560 hk.
Vissa detaljer i bilen är tillverkade med hjälp av 3d-skrivarteknik av svenske Thomas Palm och Palmiga Innovation. Det gäller bland annat Batman-logotyperna i rattens nav och i bilens båda nackstöd. Thomas Palm använde en helt ordinär 3d-skrivare som laddades med det gummiliknande materialet PI-EPU 95-250 Carbon Black. Det knepigaste var att skriva ut emblemet i ratten.
– Det knepigaste var att skriva ut emblemet i ratten. Den konvexa ytan medförde alldeles särskilda krav och att logotypen inte fick vara tjockare än 1,5 millimeter gjorde det extra trixigt, säger Thomas Palm.
– Även om det jag bidragit med till bilen varit varken avgörande eller särskilt stort har det varit extremt roligt, och jag känner mig verkligen privilegierad som fått vara med i projektet.
Strax innan jul sjösattes Europas första sjödugliga båt som är 3d-printad i ett enda stycke. Denna historiska händelse ägde rum i Göteborg. Båten är resultatet av ett samarbete mellan forskningsinstitutet Rise och Cipax, som äger båtmodellen Pioneer.
Publicerat av:Ikea har tidigare själv tagit fram egna 3d-lösningar som använts i företaget. Nu har 3d-designern Adam Miklosi från Budapest låtit sig inspireras av flera Ikea-produkter och uppgraderat dessa. I god Ikea-tradition har han gett produktserien namnet ”Uppgradera”.
Publicerat av:Möjligheterna för flyg- och energiindustrin att använda additiv tillverkning har tidigare varit begränsade. Detta eftersom komponenter i hårda material inte levt upp till de höga kvalitetskraven. Ny forskning från Högskolan Väst visar att rätt efterbehandling kan öka komponenternas tillförlitlighet. Något som kan spara både tid och pengar.
Publicerat av:I början av december gick den amerikansk-isrealiska tillverkaren Stratasys ut med att man förvärvat startupbolaget Origin. Syftet är att satsa ytterligare på massproduktion av komponenter för slutanvändning med hjälp av nästa generations fotopolymeriska plattform.
Publicerat av: