3d-utskrivna delar i svensk Gumball 3000 monsterbil

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 6 maj 2016

Caresto-arkham-knight-racecar-exclusive-3D-printed-parts-palmiga-innovation8

Gumball 3000 är ett årligen återkommande 480 mil långt internationellt rally med supersportbilar som äger rum på allmänna vägar, till visst bryderi för polisen vanliga trafikanter. Första gången rallyt kördes var 1999 och vissa etapper har körts bland annat i Sverige, senast förra året. Årets upplaga, det 19:e i raden, gick mellan Dublin och Bukarest.

I startfältet till årets Gumball 3000 fanns en bil som byggts speciellt för tillfället av svenska Caresto. Grunddesignen baseras på en bil hämtad från TV-spelet ”Arkham knight”, och har sedan försetts med den allra senaste tekniken. Bland annat sitter det en imponerande V 10-motor längst bak i bilen som kan leverera inte mindre än 560 hk.

Vissa detaljer i bilen är tillverkade med hjälp av 3d-skrivarteknik av svenske Thomas Palm och Palmiga Innovation. Det gäller bland annat Batman-logotyperna i rattens nav och i bilens båda nackstöd. Thomas Palm använde en helt ordinär 3d-skrivare som laddades med det gummiliknande materialet PI-EPU 95-250 Carbon Black. Det knepigaste var att skriva ut emblemet i ratten.

– Det knepigaste var att skriva ut emblemet i ratten. Den konvexa ytan medförde alldeles särskilda krav och att logotypen inte fick vara tjockare än 1,5 millimeter gjorde det extra trixigt, säger Thomas Palm.

– Även om det jag bidragit med till bilen varit varken avgörande eller särskilt stort har det varit extremt roligt, och jag känner mig verkligen privilegierad som fått vara med i projektet.Caresto-arkham-knight-racecar-exclusive-3D-printed-parts-palmiga-innovation6

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3