Gemensamma guidelines krävs för medicinsk 3d-teknik

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 9 maj 2016

 

Fried

Hälsosektorn genomgår för tillfället en stor omvandling där 3d-skrivarteknik har en framskjuten plats och en fortsatt stark utvecklingspotential.

När utvecklingen går från massproducerad medicinteknik till skräddarsydda individuella lösningar krävs det att 3d-skrivarbranschen utvecklar gemensamma internationella standarder och metoder bland annat för att säkerställa att de tekniska framsteg som görs verkligen håller måttet.

Det menar Fried Vancraen, VD för Materialise, som efterlyser ett närmare branschsamarbete i nära samråd med hälsosektorn för att hitta lösningar som underlättar både för vården och för de företag som är verksamma inom sektorn.

– För den del av 3d-branschen som är verksam inom medicinteknik skulle detta utan tvekan har stor betydelse samtidigt som det skulle öppna nya vägar för industrin in i sjukvården, förklarar Fried Vancraen inför ett symposium som ska hållas i Orlando, USA, om några dagar.

– Det har tidigare funnit flera vällovliga initiativ med syfte att hitta gemensamma standarder och valideringsmetoder som visar fördelarna med medicinsk 3d-teknik, men hittills finns inget som kunnat ena hela branschen. Det menar jag är av största vikt för branschens fortsatta positiva utveckling inom medicinteknik.

– Ett sådant här system skulle omfatta allt från anatomiska modeller till patientspecifika implantat. Det är viktigt att detta kommer på plats så fort som möjligt för att inte försena utvecklingen inom branschen, avslutar Fried Vancraen.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1