Lunds tekniska högskola utvecklar 3d-metod för bättre proteser

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 9 maj 2016

Picture1

Emelie Strömshed, mastersstudent vid Lunds tekniska högskola (LTH) har utvecklat en ny steg-för-steg-process för armproteshylsor som skapas med hjälp av bland annat 3d-skrivarteknik.

– Projektet, som är den del av min mastersexamen, går ut på att utveckla en ny tillverkningsmetod för proteshylsor. I dag är det en ganska omständigt process och slutresultatet blir inte alltid det optimala, berättar Emelie Strömshed för 3dp.se.

I dag arbetar man med gipsavgjutningar som bearbetas i flera steg. Det är en process som tar lång tid och involverar många manuella moment. Samtidigt är det så att de flesta ortopedingenjörer saknar helt eller delvis erfarenhet av att arbeta med 3d-teknik.

– En del av mitt examensarbete var att hitta lämplig programvara för både 3d-modellering och 3d- utskrivning som är väl anpassade för målgruppen, fortsätter Emelie Strömshed som under projektets gång haft professor Olaf Diegel vid LTH och Christian Veraeus, ortopedingenjör på Aktiv ortopedteknik, som handledare och inspiratörer.

– Med hjälp av den nya tekniken och våra idéer har vi sedan kunnat ta fram prototyper till armproteshylsor ämnade för både passiva, kosmetiska proteser och även aktiva myoelektriska proteser, fortsätter Emelie Strömshed.

Hylsan är den del av protesen som innesluter armstumpen och skapar alltså ett gränssnitt mellan användarens kropp och protesen. För att en protes verkligen ska fungera är det oerhört viktigt att proteshylsan fungerar perfekt. Dels för att användbarheten av själva protesen ska bli så bra som möjligt, dels för det ska kännas så bekvämt att den som ska använda protesen verkligen vill göra det.

I projektet deltog också två patienter, en liten flicka på drygt två år, och en man strax över 30 år. Båda är födda med dysmeli, det vill säga att armen inte är fullt utvecklad. I båda fallen blev gensvaret med 3d-utskrivna hylsor positivt. Man upplevde en bra passform, att hylsan inte skavde eller på något annat sätt kändes obekväm.

– I mitt examensarbete ingick också att titta på kostnaderna för den här metoden och enligt de studier jag gjort skulle det bli både billigare och gå snabbare för vården om man använder det här sättet med att arbeta med 3d-modullering och 3d-utskrifter, säger Emelie Strömshed. Som exempel skulle Aktiv Ortopedteknik i Lund, som deltog i projektet, kunna spara 400 arbetstimmar och 260 000 kronor per på genom att använda den utvecklade metoden.

Ett projekt i projektet blev också att 3d-skriva en hel underarm och hand till en av de patienter som deltog i projektet.

– Även här öppnar 3d-skrivartekniken nya möjligheter för att man ska kunna konstruera lösningar som är individuellt anpassade och som ger en större precision jämfört med befintlig teknik.

I ett nästa steg kommer Emelie Strömshed att arbeta med att ta fram en 3d-utskrivna kosmetiska skenor till benproteser i ett nystartat företag där hon blir delägare.

– Det här är ett mycket spännande område att arbeta inom och där nya tekniska lösningar, inte minst med hjälp av 3d-teknik, kommer att bidra till att underlätta vardagen och ge nya valmöjligheter för många protesanvändare, avslutar hon.prosthetic4small

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3