Dental och medtech på konferens

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 12 maj 2016

dental_medtech_2016_intro

I början av maj arrangerade 3dp.se två konferensdagar på Kistamässan i Stockholm om 3d-skrivarteknik i dental- och medtech-branschen. En tydlig slutsats var att även om Sverige ligger efter länder som USA, Tyskland och Storbritannien, så finns det områden där tekniken nu på allvar gör inbrytningar.

På 3dp Dental den 3 maj var det i år mer fokus på användare. Här förklarade till exempel tandteknikern Anders Linderoth och tandläkaren Mats Olsson hur de byggt sitt flöde med intraoral scanning och hur detta förbättrar vården för patienten, samtidigt som tekniken ger bättre kvalitet och kortare ledtider. Årets huvudtalare, Per Vult von Steyern, är övertandläkare och ansvarig för Futurakliniken på Tandläkarhögskolan i Malmö. Här använder man flera 3d-skrivare i sin forskning som ska utmynna i klinisk användning av olika applikationer. Per gick även i genom det arbetsflöde man byggt och hur de undersöker och validerar material för användning i 3d-skrivare.

crowd

Mattias Pettersson, specialist i oral protetik vid Umeå universitet, är en av landets mest erfarna användare av intraoral scanning. Han förklarade hur de lösningar som han arbetat kliniskt med fungerar och vilken kvalitet de ger.

Ludwig Schultheiss från den tyska 3d-skrivarleverantören EOS, och Ed Littlewood från den brittiska leverantören Renishaw, tog upp flera lyckade kundfall med fokus på metallapplikationer. De båda företagen har arbetat mot dentalsidan i många år och har stor erfarenhet av just metallbaserade dentalapplikationer som kronor, broar, fast och lös protetik.

Dagen avslutades med en genomgång av keramiska material för 3d-skrivare och möjligheterna inom dentalvärlden som detta innebär. Talare var Erik Adolfsson på Swerea.

3dp MedTech är en ny konferens med fokus på den stora flora av preklinisk och klinisk användning av 3d-utskrivna produkter. I dagsläget är det mest fokus på ortopediska implantat samt implantat för maxillofacial och kranial användning. Det bedrivs dock mycket spännande och lovande forskning inom bioutskrifter, något som Dr Paul Gatenholm på Chalmers 3D Bioprinting Center berättade om. Här samarbetar man med flera kliniker för att skriva ut levande vävnad som fett, brosk och hud. Ett första applikationsområde handlar om tester av kosmetika.

Fredrik Sporrong, medicinteknisk expert på Materialise, ett företag som både utvecklar programvara och konstruerar för 3d-utskrift, gick igenom företagets programvarulösningar för att samla in och bearbeta digital patientdata – det underlag som behövs för att kunna konstruera implantat för 3d-skrivare.

dental_implant

Resten av dagen behandlade implantat av olika slag, från ortopedi till maxillofacial rekonstruktion. De båda svenska talarna Lars-Erik Rännar på Mittuniversitetet, och Patrik Stenlund, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, tog upp flera svenska fall av klinisk användning av 3d-utskrivna implantat i metall. Patrik Stenlund forskar på beninläkning i porösa implantat. Det unika med 3d-skrivartekniken är just möjligheten att kunna styra porositeten och designen av implantat. På så sätt kan man anpassa och optimera beninläkningen för en specifik typ av behandling.

Professor Radovan Hudak från Technical University of Kosice i Slovakien, driver ett labb där man använt 3d-utskrivna implantat för kraniell och maxillofacial rekonstruktion med stor framgång. Med över hundra producerade och individanpassade implantat är de en av Europas främsta användare av 3d-skrivarteknik inom detta område. Ed Littlewood på brittiska Renishaw gick igenom ett fall i England där man både använt 3d-utskrivna kirurgiguider och kranieimplantat för att behandla en svår form av tumör.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage