Dental och medtech på konferens

dental_medtech_2016_intro

I början av maj arrangerade 3dp.se två konferensdagar på Kistamässan i Stockholm om 3d-skrivarteknik i dental- och medtech-branschen. En tydlig slutsats var att även om Sverige ligger efter länder som USA, Tyskland och Storbritannien, så finns det områden där tekniken nu på allvar gör inbrytningar.

På 3dp Dental den 3 maj var det i år mer fokus på användare. Här förklarade till exempel tandteknikern Anders Linderoth och tandläkaren Mats Olsson hur de byggt sitt flöde med intraoral scanning och hur detta förbättrar vården för patienten, samtidigt som tekniken ger bättre kvalitet och kortare ledtider. Årets huvudtalare, Per Vult von Steyern, är övertandläkare och ansvarig för Futurakliniken på Tandläkarhögskolan i Malmö. Här använder man flera 3d-skrivare i sin forskning som ska utmynna i klinisk användning av olika applikationer. Per gick även i genom det arbetsflöde man byggt och hur de undersöker och validerar material för användning i 3d-skrivare.

crowd

Mattias Pettersson, specialist i oral protetik vid Umeå universitet, är en av landets mest erfarna användare av intraoral scanning. Han förklarade hur de lösningar som han arbetat kliniskt med fungerar och vilken kvalitet de ger.

Ludwig Schultheiss från den tyska 3d-skrivarleverantören EOS, och Ed Littlewood från den brittiska leverantören Renishaw, tog upp flera lyckade kundfall med fokus på metallapplikationer. De båda företagen har arbetat mot dentalsidan i många år och har stor erfarenhet av just metallbaserade dentalapplikationer som kronor, broar, fast och lös protetik.

Dagen avslutades med en genomgång av keramiska material för 3d-skrivare och möjligheterna inom dentalvärlden som detta innebär. Talare var Erik Adolfsson på Swerea.

3dp MedTech är en ny konferens med fokus på den stora flora av preklinisk och klinisk användning av 3d-utskrivna produkter. I dagsläget är det mest fokus på ortopediska implantat samt implantat för maxillofacial och kranial användning. Det bedrivs dock mycket spännande och lovande forskning inom bioutskrifter, något som Dr Paul Gatenholm på Chalmers 3D Bioprinting Center berättade om. Här samarbetar man med flera kliniker för att skriva ut levande vävnad som fett, brosk och hud. Ett första applikationsområde handlar om tester av kosmetika.

Fredrik Sporrong, medicinteknisk expert på Materialise, ett företag som både utvecklar programvara och konstruerar för 3d-utskrift, gick igenom företagets programvarulösningar för att samla in och bearbeta digital patientdata – det underlag som behövs för att kunna konstruera implantat för 3d-skrivare.

dental_implant

Resten av dagen behandlade implantat av olika slag, från ortopedi till maxillofacial rekonstruktion. De båda svenska talarna Lars-Erik Rännar på Mittuniversitetet, och Patrik Stenlund, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, tog upp flera svenska fall av klinisk användning av 3d-utskrivna implantat i metall. Patrik Stenlund forskar på beninläkning i porösa implantat. Det unika med 3d-skrivartekniken är just möjligheten att kunna styra porositeten och designen av implantat. På så sätt kan man anpassa och optimera beninläkningen för en specifik typ av behandling.

Professor Radovan Hudak från Technical University of Kosice i Slovakien, driver ett labb där man använt 3d-utskrivna implantat för kraniell och maxillofacial rekonstruktion med stor framgång. Med över hundra producerade och individanpassade implantat är de en av Europas främsta användare av 3d-skrivarteknik inom detta område. Ed Littlewood på brittiska Renishaw gick igenom ett fall i England där man både använt 3d-utskrivna kirurgiguider och kranieimplantat för att behandla en svår form av tumör.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.


PostNord startar molnbaserad 3d-portal

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal där kunderna kan omvandla sin idé till 3d-utskrifter som sedan distribueras av PostNord. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att de kommande fem åren förse skolor med 3d-skrivare. I höst levereras ytterligare 600 3d-skrivare till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

BMW och MIT vätskeprintar uppblåsbart material

BMW och MIT har tillsammans hittat ett sätt att ta fram material för bilars framtida interiör. – Tekniken skapar ett uppblåsbart formmaterial som ger en fingervisning om framtiden för materialdesign i stort, skriver BMW i ett pressutskick.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: 

3D Systems släpper två metallskrivare

3D Systems lanserar två nya 3d-skrivare, en för metall och en för dentalapplikationer. – Vi tror på att dessa 3d-system kommer att bidra till expansionen av metallutskrifter, säger 3D Systems Kevin McAlea. 

Publicerat av: 

Xenter: ”Vi sneglar på bioprinting”

Xenters 3d-teknikerutbildning i Botkyrka laddar upp inför hösten med nya maskiner- samtidigt som man sneglar på möjligheterna med bioprinting. Ansökan för höstterminen stänger på måndag, 11 juni.

Publicerat av: 

De bioprintar mänskliga hornhinnor

Bioprinting kan på sikt lösa bristen på donatorer av ögonvävnad. – Det har visat sig möjligt att skriva ut hornhinnor, säger professor Che Connon från Newcastle University.

Publicerat av: