Här är HP:s 3d-skrivare

hp_jet_fusion

Efter flera års utvecklingsarbete lanserar HP nu sina två första 3d-skrivare, HP Jet Fusion 3200 och HP Jet Fusion 4200, baserade på en egenutvecklad teknik som ska göra det möjligt att få olika egenskaper i en och samma komponent, som styvhet, upplösning och färg.

Den egenutvecklade tekniken heter Multi Jet Fusion bygger på företagets teknik inom inkjetsegmentet. Enligt HP ska tekniken vara upp till tio gånger så snabb jämfört med SLS och samtidigt upp till 50 procent lägre kostnad per komponent. Enligt företaget ska tekniken ge en upplösning på ner till 21 mikron, mycket på grund av att företagets skrivhuvud kan skriva 30 miljoner droppar per sekund per tum pulvermaterial.

– Vår teknikplattform gör att vi i produktionen kan adressera 340 miljoner voxlar i sekunden, jämfört med en punkt åt gången, säger Stephen Nigro, chef för HP:s affärsområde för 3d-skrivare. Det ger radikalt snabbare bygghastigheter.

Produktionsprocessen börjar med att pulvermaterial läggs ut i lager i en byggkammare. Därefter skriver ett skrivhuvud en härdningsagent selektivt över de områden som ska härdas. HP kan även skriva en detaljeringsagent (detailing agent) selektivt på områden i ett lager, vilket antingen förstärker härdningen eller försvagar den. Resultatet, menar HP, är att man kan förbättra ytjämnheten, alternativt förstärka och förbättra kanter på en komponent. Med HPs utbredda verksamhet i 2d-printvärlden går det självklart att få sin produktion i fyrfärg (CMYK). Varje lager härdas sedan med termisk energi i en separat arm som går över varje materiallager.

Utöver att kunna skriva härdnings- och detaljeringsvätska på materialet planerar HP andra material för att ge 3d-utskrivna komponenter andra egenskaper. En sådan är fyrfärg. Andra idéer innefattar upplösning, friktion, textur, transparens, hållfasthet, elasticitet samt transparens. Hur detta ska se ut i praktiken är dock inte klart.

När det gäller material så vet vi i dagsläget att det initialt handlar om ett polymerbaserat pulvermaterial. Men det är samtidigt en öppen plattform och enligt HP finns det inga begränsningar för framtida material. Bland annat nämner företaget både keram- och metallmaterial. Den öppna plattformen betyder också att man forskar tillsammans med internationellt erkända materialföretag, bland annat BASF och Lehmann & Voss.

HP Jet Fusion 3200 är framtagen för prototyper och mindre volymer, medan HP Jet Fusion 4200 är en ren produktionsmaskin. Listpriset ligger på mellan 130–155 000 dollar, beroende på modell. Företaget börjar ta ordrar den 17 maj och en första kull länder får tillgång till tekniken nu i oktober. I Sverige får vi dock vänta till andra halvan nästa år.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.


PostNord startar molnbaserad 3d-portal

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal där kunderna kan omvandla sin idé till 3d-utskrifter som sedan distribueras av PostNord. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att de kommande fem åren förse skolor med 3d-skrivare. I höst levereras ytterligare 600 3d-skrivare till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

BMW och MIT vätskeprintar uppblåsbart material

BMW och MIT har tillsammans hittat ett sätt att ta fram material för bilars framtida interiör. – Tekniken skapar ett uppblåsbart formmaterial som ger en fingervisning om framtiden för materialdesign i stort, skriver BMW i ett pressutskick.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: 

3D Systems släpper två metallskrivare

3D Systems lanserar två nya 3d-skrivare, en för metall och en för dentalapplikationer. – Vi tror på att dessa 3d-system kommer att bidra till expansionen av metallutskrifter, säger 3D Systems Kevin McAlea. 

Publicerat av: 

Xenter: ”Vi sneglar på bioprinting”

Xenters 3d-teknikerutbildning i Botkyrka laddar upp inför hösten med nya maskiner- samtidigt som man sneglar på möjligheterna med bioprinting. Ansökan för höstterminen stänger på måndag, 11 juni.

Publicerat av: 

De bioprintar mänskliga hornhinnor

Bioprinting kan på sikt lösa bristen på donatorer av ögonvävnad. – Det har visat sig möjligt att skriva ut hornhinnor, säger professor Che Connon från Newcastle University.

Publicerat av: