Här är HP:s 3d-skrivare

hp_jet_fusion

Efter flera års utvecklingsarbete lanserar HP nu sina två första 3d-skrivare, HP Jet Fusion 3200 och HP Jet Fusion 4200, baserade på en egenutvecklad teknik som ska göra det möjligt att få olika egenskaper i en och samma komponent, som styvhet, upplösning och färg.

Den egenutvecklade tekniken heter Multi Jet Fusion bygger på företagets teknik inom inkjetsegmentet. Enligt HP ska tekniken vara upp till tio gånger så snabb jämfört med SLS och samtidigt upp till 50 procent lägre kostnad per komponent. Enligt företaget ska tekniken ge en upplösning på ner till 21 mikron, mycket på grund av att företagets skrivhuvud kan skriva 30 miljoner droppar per sekund per tum pulvermaterial.

– Vår teknikplattform gör att vi i produktionen kan adressera 340 miljoner voxlar i sekunden, jämfört med en punkt åt gången, säger Stephen Nigro, chef för HP:s affärsområde för 3d-skrivare. Det ger radikalt snabbare bygghastigheter.

Produktionsprocessen börjar med att pulvermaterial läggs ut i lager i en byggkammare. Därefter skriver ett skrivhuvud en härdningsagent selektivt över de områden som ska härdas. HP kan även skriva en detaljeringsagent (detailing agent) selektivt på områden i ett lager, vilket antingen förstärker härdningen eller försvagar den. Resultatet, menar HP, är att man kan förbättra ytjämnheten, alternativt förstärka och förbättra kanter på en komponent. Med HPs utbredda verksamhet i 2d-printvärlden går det självklart att få sin produktion i fyrfärg (CMYK). Varje lager härdas sedan med termisk energi i en separat arm som går över varje materiallager.

Utöver att kunna skriva härdnings- och detaljeringsvätska på materialet planerar HP andra material för att ge 3d-utskrivna komponenter andra egenskaper. En sådan är fyrfärg. Andra idéer innefattar upplösning, friktion, textur, transparens, hållfasthet, elasticitet samt transparens. Hur detta ska se ut i praktiken är dock inte klart.

När det gäller material så vet vi i dagsläget att det initialt handlar om ett polymerbaserat pulvermaterial. Men det är samtidigt en öppen plattform och enligt HP finns det inga begränsningar för framtida material. Bland annat nämner företaget både keram- och metallmaterial. Den öppna plattformen betyder också att man forskar tillsammans med internationellt erkända materialföretag, bland annat BASF och Lehmann & Voss.

HP Jet Fusion 3200 är framtagen för prototyper och mindre volymer, medan HP Jet Fusion 4200 är en ren produktionsmaskin. Listpriset ligger på mellan 130–155 000 dollar, beroende på modell. Företaget börjar ta ordrar den 17 maj och en första kull länder får tillgång till tekniken nu i oktober. I Sverige får vi dock vänta till andra halvan nästa år.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3d-printat gips nära till hands

Efter en ledbandsoperation 3d-printade företagen Skymaker och Wematter ett gips till Pia Lindström så att hon kunde träna, tvätta händerna och duscha som vanligt. Nu vill de att fler aktörer inom sjukvården ska börja använda tekniken.

Publicerat av: 

DMG Mori släpper ny hybrid

Den tyska maskinverktygstillverkaren DMG Mori lanserar en ny hybridmaskin som kombinerar 3d-skrivare och fräs. – Det är inte så vanligt, säger Andreas Müller från DMG Mori. 

Publicerat av: 

Skarp vändning i vapenstrid

Förra året beslutade Trump-administrationen att grupper skulle få distribuera konstruktionsteckningar till 3d-vapen. Nu har en federal domare i delstaten Washington beslutat att tillståndet var olagligt. 

Publicerat av: 

Arno Held om att investera i AM-startups

– Ett av de vanligaste misstagen är till exempel att välja fel affärsänglar och ge dem för många aktier, säger Arno Held från AM Ventures Holding. Daniel Ljungstig från 3DVerkstan har intervjuat Arno Held för att djupdyka i hur ett startup-företag blir framgångsrikt.

Publicerat av: 

HP tackar nej till Xerox

I början av november skrev 3dp att Xerox gjort ett inofficiellt erbjudande om att köpa HP. Nu rapporteras det att HP däremot avvisat erbjudandet.

Publicerat av: 

AM-dagen samlar teknikföretagen

AM-dagen den 5 december bjuder på nio programpunkter, allt från den senaste forskningen till applikationsområden för metall- och plastbaserad produktion med additiv teknik. Även utställare från en rad olika teknikföretag kommer vara på plats.

Publicerat av: 

Supexduplext och diamant hos Sandvik

Uppåt, uppåt, uppåt. Det är dit den additiva tekniken är påväg, berättade Mikael Schuisky i Sandviks monter på Formnext, där både den 3d-printade diamanten och gitarren var på plats.

Publicerat av: 

Automation i fokus på Formnext

Ett helt automatiserat arbetsflöde i hela den additiva tillverkningsprocessen är fortfarande ofullständig, menar Additive Manufacturing Technologies, som nu gör ett försök att ändra på detta.

Publicerat av: 

Mässdebut blev succé

Det blev debut för BLB Industries på årets Formnext-mässa, där företaget även avslöjade att de tar in en ny delägare. – Vi har tagit bolaget till en viss nivå och nu är det dags för nästa, säger Stefan Ek, vd på BLB Industries. 

Publicerat av: