Här är HP:s 3d-skrivare

hp_jet_fusion

Efter flera års utvecklingsarbete lanserar HP nu sina två första 3d-skrivare, HP Jet Fusion 3200 och HP Jet Fusion 4200, baserade på en egenutvecklad teknik som ska göra det möjligt att få olika egenskaper i en och samma komponent, som styvhet, upplösning och färg.

Den egenutvecklade tekniken heter Multi Jet Fusion bygger på företagets teknik inom inkjetsegmentet. Enligt HP ska tekniken vara upp till tio gånger så snabb jämfört med SLS och samtidigt upp till 50 procent lägre kostnad per komponent. Enligt företaget ska tekniken ge en upplösning på ner till 21 mikron, mycket på grund av att företagets skrivhuvud kan skriva 30 miljoner droppar per sekund per tum pulvermaterial.

– Vår teknikplattform gör att vi i produktionen kan adressera 340 miljoner voxlar i sekunden, jämfört med en punkt åt gången, säger Stephen Nigro, chef för HP:s affärsområde för 3d-skrivare. Det ger radikalt snabbare bygghastigheter.

Produktionsprocessen börjar med att pulvermaterial läggs ut i lager i en byggkammare. Därefter skriver ett skrivhuvud en härdningsagent selektivt över de områden som ska härdas. HP kan även skriva en detaljeringsagent (detailing agent) selektivt på områden i ett lager, vilket antingen förstärker härdningen eller försvagar den. Resultatet, menar HP, är att man kan förbättra ytjämnheten, alternativt förstärka och förbättra kanter på en komponent. Med HPs utbredda verksamhet i 2d-printvärlden går det självklart att få sin produktion i fyrfärg (CMYK). Varje lager härdas sedan med termisk energi i en separat arm som går över varje materiallager.

Utöver att kunna skriva härdnings- och detaljeringsvätska på materialet planerar HP andra material för att ge 3d-utskrivna komponenter andra egenskaper. En sådan är fyrfärg. Andra idéer innefattar upplösning, friktion, textur, transparens, hållfasthet, elasticitet samt transparens. Hur detta ska se ut i praktiken är dock inte klart.

När det gäller material så vet vi i dagsläget att det initialt handlar om ett polymerbaserat pulvermaterial. Men det är samtidigt en öppen plattform och enligt HP finns det inga begränsningar för framtida material. Bland annat nämner företaget både keram- och metallmaterial. Den öppna plattformen betyder också att man forskar tillsammans med internationellt erkända materialföretag, bland annat BASF och Lehmann & Voss.

HP Jet Fusion 3200 är framtagen för prototyper och mindre volymer, medan HP Jet Fusion 4200 är en ren produktionsmaskin. Listpriset ligger på mellan 130–155 000 dollar, beroende på modell. Företaget börjar ta ordrar den 17 maj och en första kull länder får tillgång till tekniken nu i oktober. I Sverige får vi dock vänta till andra halvan nästa år.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Så kan kunskapen om AM höjas

Den fjärde – och på sikt även den femte – industriella revolutionen står för dörren. Hur kan additiv tillverkning ha en plats i den utvecklingen? Och vilket behov av kompetens för den med sig? Det är något av det Sima Valizadeh tar upp i sin presentation under AM-dagen.

Publicerat av: 

Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: