Här är HP:s 3d-skrivare

hp_jet_fusion

Efter flera års utvecklingsarbete lanserar HP nu sina två första 3d-skrivare, HP Jet Fusion 3200 och HP Jet Fusion 4200, baserade på en egenutvecklad teknik som ska göra det möjligt att få olika egenskaper i en och samma komponent, som styvhet, upplösning och färg.

Den egenutvecklade tekniken heter Multi Jet Fusion bygger på företagets teknik inom inkjetsegmentet. Enligt HP ska tekniken vara upp till tio gånger så snabb jämfört med SLS och samtidigt upp till 50 procent lägre kostnad per komponent. Enligt företaget ska tekniken ge en upplösning på ner till 21 mikron, mycket på grund av att företagets skrivhuvud kan skriva 30 miljoner droppar per sekund per tum pulvermaterial.

– Vår teknikplattform gör att vi i produktionen kan adressera 340 miljoner voxlar i sekunden, jämfört med en punkt åt gången, säger Stephen Nigro, chef för HP:s affärsområde för 3d-skrivare. Det ger radikalt snabbare bygghastigheter.

Produktionsprocessen börjar med att pulvermaterial läggs ut i lager i en byggkammare. Därefter skriver ett skrivhuvud en härdningsagent selektivt över de områden som ska härdas. HP kan även skriva en detaljeringsagent (detailing agent) selektivt på områden i ett lager, vilket antingen förstärker härdningen eller försvagar den. Resultatet, menar HP, är att man kan förbättra ytjämnheten, alternativt förstärka och förbättra kanter på en komponent. Med HPs utbredda verksamhet i 2d-printvärlden går det självklart att få sin produktion i fyrfärg (CMYK). Varje lager härdas sedan med termisk energi i en separat arm som går över varje materiallager.

Utöver att kunna skriva härdnings- och detaljeringsvätska på materialet planerar HP andra material för att ge 3d-utskrivna komponenter andra egenskaper. En sådan är fyrfärg. Andra idéer innefattar upplösning, friktion, textur, transparens, hållfasthet, elasticitet samt transparens. Hur detta ska se ut i praktiken är dock inte klart.

När det gäller material så vet vi i dagsläget att det initialt handlar om ett polymerbaserat pulvermaterial. Men det är samtidigt en öppen plattform och enligt HP finns det inga begränsningar för framtida material. Bland annat nämner företaget både keram- och metallmaterial. Den öppna plattformen betyder också att man forskar tillsammans med internationellt erkända materialföretag, bland annat BASF och Lehmann & Voss.

HP Jet Fusion 3200 är framtagen för prototyper och mindre volymer, medan HP Jet Fusion 4200 är en ren produktionsmaskin. Listpriset ligger på mellan 130–155 000 dollar, beroende på modell. Företaget börjar ta ordrar den 17 maj och en första kull länder får tillgång till tekniken nu i oktober. I Sverige får vi dock vänta till andra halvan nästa år.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: