BMW satsar på 3d-teknik i kundanpassade bilar

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 19 maj 2016

bmw-use-new-hp-jet-fusion-3d-printer-serial-part-production-personal-customization-3

Tyska BMW kommer att bli en av de första som att börja tillverka delar till sina serieproducerade bilar med hjälp av 3d-teknik. Nyheten blev känd i samband med att BMW blir en av de första som också kommer att använda sig av HP:s nya Jet Fusion 3D Printing Solution.

BMW kommer att använda 3d-skrivartekniken dels för att tillverka mindre komponenter som ska sitta i de olika bilmodellerna, dels för att kunna göra mer kundanpassade lösningar för bilköpare som vill sätta en egen prägel på sin nya bil.

Enligt Jens Ertel, BMW:s chef för additiv tillverkning, har företaget under en längre tid följt utvecklingen inom 3d-branschen noga och nu är man redo att gå i det främsta ledet med att införa den nya tekniken i sin bilproduktion.

– Som en av HP:s första partners har vi på nära håll kunnat följa utvecklingen från den första prototypen för ungefär fem år sedan till dagens imponerande 3d-skrivare, säger Jens Ertel.

Ännu så länge är det en hemlighet vilka delar i de olika bilmodeller som BMW har som ska tillverkas med hjälp av HP:s 3d-skrivare. Men redan har man gjort klart att skrivartekniken inte enbart ska användas för att ta fram prototyper, som är det vanligaste, utan även för serieproduktion av olika komponenter i bilarna. Man har också aviserat att 3d-skrivartekniken ska användas för att ge möjlighet för företagets kunder att specialdesigna delar av sina bilar, företrädesvis i det högre prissegmentet.

– BMW har alltid varit pionjärer när det gäller ny teknik och vi ser det därför som helt naturligt att vi också är bland de första som introducerar 3d-teknik i större skala i vår produktion, fortsätter Jens Ertel.

Vid sidan om BMW har även flera andra kända varumärken som sportskotillverkaren Nike, hälsokoncernen Johnson & Johnson och mjukvaruföretaget Materialise meddelat att de kommer att inleda ett nära samarbete med HP när det gäller fortsatt utveckling av 3d-teknik.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage