Ökad efterfrågan på metallpulver bakom ny anläggning

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 19 maj 2016
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Arcam meddelar att dotterbolaget AP&C i Montreal, Kanada, fortsätter att utöka sin kapacitet genom att bygga en helt ny anläggning för pulvertillverkning. Syftet är att möta en kraftigt ökad efterfrågan.

Den nya tillverkningsanläggningen ger initialt ökad kapacitet och långsiktigt en plattform för ytterligare expansion, menar man. Expansionen följer på en kraftig tillväxt 2015 och 2016 och en ökad efterfrågan på AP&Cs metallpulver för additiv tillverkning.

AP&Cs egenutvecklade plasma-atomisering ska enligt Arcam ge metallpulver med utmärkta materialegenskaper som densitet, kemi och spårbarhet. Med nuvarande och planerade kapacitet kommer AP&C att nå en atomiseringskapacitet på över 750 ton titanpulver per år.

– Behovet av högkvalitativt titanpulver drivs av den snabba tillväxten inom additiv tillverkning. Arcams strategi är att erbjuda marknaden kostnadseffektiva produktions-lösningar som förenklar och påskyndar övergången från traditionella tillverknings-metoder till additiv tillverkning. En förutsättning för detta är att kunna erbjuda högsta pulverkvalitet till konkurrenskraftigt pris, säger Magnus René, vd på Arcam.

– Med denna investering kommer vi att kunna möta den ökande efterfrågan på titanpulver av hög kvalitet, både för nuvarande och framtida kunder inom flyg- och implantatindustrin. Med den nya anläggningen och nya tekniska framsteg kommer AP&C att utöka sin produktionskapaciteten rejält under 2017,  säger Alain Dupont, vd för AP&C.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage