Ökad efterfrågan på metallpulver bakom ny anläggning

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 19 maj 2016
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Arcam meddelar att dotterbolaget AP&C i Montreal, Kanada, fortsätter att utöka sin kapacitet genom att bygga en helt ny anläggning för pulvertillverkning. Syftet är att möta en kraftigt ökad efterfrågan.

Den nya tillverkningsanläggningen ger initialt ökad kapacitet och långsiktigt en plattform för ytterligare expansion, menar man. Expansionen följer på en kraftig tillväxt 2015 och 2016 och en ökad efterfrågan på AP&Cs metallpulver för additiv tillverkning.

AP&Cs egenutvecklade plasma-atomisering ska enligt Arcam ge metallpulver med utmärkta materialegenskaper som densitet, kemi och spårbarhet. Med nuvarande och planerade kapacitet kommer AP&C att nå en atomiseringskapacitet på över 750 ton titanpulver per år.

– Behovet av högkvalitativt titanpulver drivs av den snabba tillväxten inom additiv tillverkning. Arcams strategi är att erbjuda marknaden kostnadseffektiva produktions-lösningar som förenklar och påskyndar övergången från traditionella tillverknings-metoder till additiv tillverkning. En förutsättning för detta är att kunna erbjuda högsta pulverkvalitet till konkurrenskraftigt pris, säger Magnus René, vd på Arcam.

– Med denna investering kommer vi att kunna möta den ökande efterfrågan på titanpulver av hög kvalitet, både för nuvarande och framtida kunder inom flyg- och implantatindustrin. Med den nya anläggningen och nya tekniska framsteg kommer AP&C att utöka sin produktionskapaciteten rejält under 2017,  säger Alain Dupont, vd för AP&C.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1