Prodways släpper ny SLS-maskin och samarbetar med BASF

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 19 maj 2016

promaker_p1000

Den franska 3d-skrivarutvecklaren Prodways släppte förra året sin första serie av SLS-baserade maskiner. Nu kommer ytterligare ett tillägg i form av produktionsmaskinen ProMaker P1000, en industriell SLS-modell med ett listpris på under en miljon kronor. Parallellt med släppet ingår företaget också ett samarbete med BASF om utveckling av nya material.

Nya ProMaker P1000 är resultatet av det förvärv av Norge Systems som Prodways gjorde förra året. Några av funktionerna är ett nytt system för materialdistribution som ska ge jämnare pulverlager. Den termiska stabiliteten ska också bli bättre i och med ett nytt kontrollsystem för temperaturen i byggkammaren.

Samarbetet med BASF har redan resulterat i att Prodways nu utökar materialportföljen med PA6, just för SLS-modellerna. Enligt företaget ska materialet ge nya möjligheter inom serieproduktion och ska medge mer komplexa strukturer, och samtidigt samma termiska stabilitet och styvhet som motsvarande formsprutna detaljer. PA6 används i hög utsträckning i områden som automotive och elektronik där det ofta ersätter metall för att åstadkomma lättare vikt.

Prodways säljs i Sverige av 3D Center.

Läs vidare

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM

Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4

I samband med Hannover Messe lanserade Ultimaker sitt nya flaggskepp: Factor 4. En komplett end-to-end-lösning som är utvecklad för 3D-printing inom lätt industri.
UltiMaker Factor 4 user

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1