APWorks bygger lättviktsmotorcykel med 3d-skrivarteknik

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 23 maj 2016

airbus-apworks-unveils-35kg-3d-printed-light-rider-motorcycle-5

APWorks, ett dotterbolag till Airbus Group, har tagit fram en helt ny, avancerad motorcykel med hjälp av 3d-skrivarteknik.

Motorcykeln som fått namnet ”Light Rider” väger bara 35 kilo och kan accelerera från 0 till 45 km/h på 3 sekunder. Maxhastigheten är 85 km/h och motorcykeln, som drivs av laddningsbara batterier har en räckvidd på 6 mil.

Själva motorcykeln är tillverkad av en legering som består av aluminium och magnesium, som av APWorks fått namnet Scalmalloy, och ska i första hand ses som ett exempel på vad man kan åstadkomma med det superlätta materialet.

Hemligheten bakom framför allt den låga vikten är ramen som bara väger 6 kilo. Ramen är också ihåligt, vilket har gjort att ledningar och kablar kunnat döljas inuti ramen och de andra delarna av motorcykeln som också är 3d-tillverkade.

Kombinationen av aluminium och magnesium ger en legering som är lika lätt och starkt som titan och förväntas därför få ett allt större användningsområde, inte minst inom bil- och flygindustrin, men även vid tillverkning av robotar.

– Med Light Rider har vi velat visa på en framtida modell för att kunna transportera sig snabbt, säkert och miljövänligt, framför allt i stora städer, säger Stefanus Stahl, huvudingenjör och en av hjärnorna bakom projektet.

APWorks planerar nu att tillverka ytterligare 50 Light Riders. Och den som känner sig hugad att komma över en av de superlätta motorcyklarna kan anteckna sitt intresse på företagets väntelista. Men smakar det så kostar det. Räkna med att en Light Rider kommer att kosta i runda slängar 50 000 euro.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two