APWorks bygger lättviktsmotorcykel med 3d-skrivarteknik

Text:Martin Westholm
PUBLICERAD: 23 maj 2016

airbus-apworks-unveils-35kg-3d-printed-light-rider-motorcycle-5

APWorks, ett dotterbolag till Airbus Group, har tagit fram en helt ny, avancerad motorcykel med hjälp av 3d-skrivarteknik.

Motorcykeln som fått namnet ”Light Rider” väger bara 35 kilo och kan accelerera från 0 till 45 km/h på 3 sekunder. Maxhastigheten är 85 km/h och motorcykeln, som drivs av laddningsbara batterier har en räckvidd på 6 mil.

Själva motorcykeln är tillverkad av en legering som består av aluminium och magnesium, som av APWorks fått namnet Scalmalloy, och ska i första hand ses som ett exempel på vad man kan åstadkomma med det superlätta materialet.

Hemligheten bakom framför allt den låga vikten är ramen som bara väger 6 kilo. Ramen är också ihåligt, vilket har gjort att ledningar och kablar kunnat döljas inuti ramen och de andra delarna av motorcykeln som också är 3d-tillverkade.

Kombinationen av aluminium och magnesium ger en legering som är lika lätt och starkt som titan och förväntas därför få ett allt större användningsområde, inte minst inom bil- och flygindustrin, men även vid tillverkning av robotar.

– Med Light Rider har vi velat visa på en framtida modell för att kunna transportera sig snabbt, säkert och miljövänligt, framför allt i stora städer, säger Stefanus Stahl, huvudingenjör och en av hjärnorna bakom projektet.

APWorks planerar nu att tillverka ytterligare 50 Light Riders. Och den som känner sig hugad att komma över en av de superlätta motorcyklarna kan anteckna sitt intresse på företagets väntelista. Men smakar det så kostar det. Räkna med att en Light Rider kommer att kosta i runda slängar 50 000 euro.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1